x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Nu ştim cum îi va fi în clipa următoare"

"Nu ştim cum îi va fi în clipa următoare"

de Irina Munteanu    |    04 Sep 2009   •   00:00
"Nu ştim cum îi va fi în clipa următoare"

Mara merge de-a buşilea, spune "papa" şi "apa", se bagă în jocul surorii ei mai mari, aşa ca orice copil de 11 luni. Cine o vede pe stradă, în braţele mamei ei, crede că e un copil perfect sănătos. Însă Mara şi-a petrecut o mare parte din puţinele ei clipe de viaţă prin spitale. Fetiţa s-a născut cu "atrezie căi biliare extrahepatice", a fost operată, dar acum are nevoie de un transplant de ficat, care poate fi făcut într-o clinică din Belgia.



Culoarea fetiţei ei nou-născute a speriat-o pe Nina Gîţu, chiar dacă în maternitate i s-a spus că aşa galbeni sunt toţi bebeluşii la început, de la icter. Medicul i-a recomandat mamei să îi dea fetiţei să mănânce mult; astfel, pielea urma să-şi capete în câteva zile culoarea normală. Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, aşa că Nina şi-a luat fetiţa şi s-a internat la Spitalul Judeţean Constanţa. "Am stat acolo trei săptămâni pentru investigaţii şi tratament. Doctorii au bănuit că are atrezie căi biliare extrahepatice, dar ne-au trimis la Bucureşti, la IOMC, pentru alte investigaţii. Acolo ni s-a confirmat diagnosticul." Doctoriţa care a consultat-o pe Mara i-a vorbit mamei despre o operaţie prin tehnica Kassai, operaţie care putea fi singura şansă de supravieţuire a fetiţei. I-a spus şi că riscurile sunt foarte mari, dar părinţii au decis să recurgă la operaţie. "Era chiar înainte de Sărbătorile de iarnă şi doctorul care făcea genul acela de operaţie era în concediu. Dar la 5 ianuarie am plecat din Năvodari spre Bucureşti. La 7 ianuarie Mara a fost operată la Spitalul «Grigore Alexandrescu»; intervenţia a durat cinci ore. Când era încă în sala de reanimare, fetiţa a început să se albească. Ni s-a spus că în timp va scăpa cu totul de culoarea galbenă, dar cum am ajuns acasă, a stagnat."

COLANGITĂ ACUTĂ

După o lună de la operaţie, copilului i s-a făcut rău; vărsa şi făcuse febră. Mama a dus-o din nou la spital, unde i s-a spus că Mara suferă de "colangită acută", o infecţie a căilor biliare, şi că şansele ei de supravieţuire sunt minime. Nina Gîţu a ajuns cu fetiţa la Fundeni, iar acolo copilului i s-au pus perfuzii. "Am stat în spital o lună; Mara s-a simţit bine în urma tratamentului. După două luni, am mers din nou la Fundeni; în urma consultaţiilor, ni s-a spus că e bine, dar chiar înainte de a pleca spre casă colangita a revenit. A făcut brusc febră şi convulsii; bine că eram în spital şi au pus-o din nou pe perfuzii. În iulie am fost la spital ultima oară. Acum suntem acasă şi stăm cu emoţii, pentru că nu ştim cum îi va fi Marei în clipa următoare. Acum e jucăuşă, creşte, ia în greutate; dar când se declanşează boala, se deshidratează şi slăbeşte".

Medicii i-au spus Ninei Gîţu că fetiţa ei are nevoie de transplant de ficat. "Transplantul nu se poate face în România; ni s-a spus că medicii care fac la noi astfel de operaţii nu sunt specializaţi pe copii. Am luat legătura cu o clinică din Belgia şi ei ne-au spus că se poate face la ei transplantul. Numai că ne-ar costa 85.000 euro, iar noi nu avem aceşti bani." Nina e acum în concediu de creştere a copilului, iar soţul ei lucrează la o firmă care produce mobilă. Familia Gîţu trăieşte din 2.000 lei pe lună; medicamentele pentru Mara costă lunar 200 lei. Până acum, au reuşit să strângă 400 lei şi 1.600 euro, dar pentru a ajunge la clinica din Belgia mai e nevoie de foarte mulţi bani. Mama Marei spune că va încerca să aplice şi pentru formularul E112, prin care statul ar trebui să îi deconteze o parte importantă din suma necesară intervenţiei din Belgia.

Ajutor
Conturile pentru donaţii au fost deschise la PIRAEUS BANK, sucursala Constanţa, iar codurile IBAN sunt următoarele:

RON RO17PIRB1403382957001000

EUR RO80PIRB1403382957002000

USD RO46PIRB1403382957003000

Titular este Gîţu Costel, tătăl Marei; el poate fi contactat la aceste numere de telefon: 0762630159 şi 0749031864.

×
Subiecte în articol: observator