Despre obezitate se scrie de zeci de ani ca despre una dintre principalele cauze prevenibile ale celor mai mortale boli ale societății de astăzi: bolile cardiovasculare și cancerul. Obezitatea este un factor de risc pentru amândouă, iar specialiștii cred că în scurtă vreme va fi pe locul întâi în topul cauzelor, depășind fumatul. Dr. Radu Emanuel Berceanu- Ion, specialist în oncologie medicală la Clinica Amethyst, ne explică relația dintre obezitate și cancer.
„În primul rând, obezitatea este un factor de risc pentru cancer, ceea ce înseamnă că persoanele cu obezitate au șanse mai mari să devină pacienți oncologici în comparație cu persoanele care au greutate corporală normală; cele mai multe date în acest sens există pentru cancerul de prostată (mai ales formele agresive) și cancerul de colon”, spune medicul Berceanu-Ion. În același timp, obezitatea este un factor agravant în cazul pacienților cu cancer, astfel că dintre doi pacienți oncologici, unul cu greutate normală și altul supraponderal, un risc de mortalitate crescut îl are cel obez. „Există o serie de efecte indirecte considerate surogate pentru prognostic negativ: rată de răspuns mai mică la tratamentele oncologice, durată a răspunsurilor la tratament mai scurtă și risc de recidivă tumorală mai mare. În plus, deoarece obezi-tatea este un factor de risc pentru boli cardiovasculare și diabet, paci-enții cu obezitate care supraviețuiesc timp îndelungat după diagnosticul de cancer au risc relativ ridicat de a muri din cauza bolilor cardiovascu-lare, fapt care se poate traduce într-o supraviețuire generală mai mică pe termen lung a populației de pacienți oncologici cu obezitate”, explică dr. Berceanu-Ion. La persoanele cu obezitate există șanse mai mari ca tratamentele oncologice – chirurgie, radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie – să nu aibă efectele scontate.
Persoanele cu obezitate au risc mai mare de a avea reacții adverse severe în urma tratamentului, cum ar fi vindecare întârziată a plăgilor după operație, infecții postoperatorii sau edem limfatic. Pe viitor, ar putea fi dezvoltat un trata-ment care să crească protecția geneti-că naturală în fața radiațiilor UV.
Deoarece pacienții oncologici cu obezitate au de obicei și alte boli în afară de cancer (boli cardiovasculare, diabet, boală arterială periferică), există risc mai mare ca aplicarea optimă a tratamentelor oncologice să aibă de suferit.
dr. Radu Emanuel Berceanu-Ion