ISTORIA MEDICINEI
"Intr-o vreme cand psihiatria se afla la inceputurile ei nesigure, cand spitalele de specialitate nu erau decat infernale lazarete medievale, profesorul Obregia a adus in disciplina o metoda de cercetare si o terapie, un spirit de organizare si o abnegatie profesionala ce au lasat in urma lor o stiinta, un institut modern inchinat tamaduirii unor suferinte, tratate pana la el doar cu biciul si camasa de forta si cateva sute de discipoli care au invatat de la maestru lor, o data cu medicina cugetului, si cateva reguli obligatorii de omenie. Fiindca a fost profesorul Obregia mai mult decat un mare savant, deschizator de drumuri stimate in stiinta universala, a fost si un mare om modest, politicos, de o diafana gentilete a sufletului." Asa il descria poetul si dramaturgul roman Aurel Baranga pe Alexandru Obregia.
Spitalul de Boli Nervoase
Dupa ce a studiat medicina la Bucuresti, in Germania si in Franta, Obregia si-a inceput cariera ca medic la Spitalul de Psihiatrie "Marcuta" din Bucuresti, al carui director era Alexandru Sutu. Insa istoria medicinei romanesti l-a consemnat pe Alexandru Obregia pentru infiintarea, in 1923, a Spitalului Central de Boli Nervoase si Psihice, care ii poarta astazi numele. Noua institutie medicala nu doar ca era cea mai mare de acest fel din Romania, dar era si cea mai moderna din Europa. Obregia s-a implicat in elaborarea planurilor de constructie, avand ca model spitalele europene in care studiase. A fost director al acestei institutii pana in 1934, cand s-a retras din activitatea medicala. Spitalul de Psihiatrie a luat numele intemeietorului sau in 1998, la aproape 80 de ani de la infiintare.
La catedra
In invatamantul medical, Obregia a ocupat catedra de histologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, intre 1892 si 1909. Dupa retragerea lui Alexandru Sutu de la catedra de psihiatrie, Obregia i-a luat locul. "Un om cu o cultura medicala si umanista vasta, Obregia a abordat psihiatria in relatie cu antropologia, cu neurologia si psihologia. S-a ocupat de problemele sociale ale psihiatriei, precum alcoolismul, toxicomania, copii inapoiati mintal si crearea de institutii speciale pentru acestia", il descrie pe Obregia profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila". In cercetarea stiintifica, Obregia s-a consacrat prin mai multe lucrari. A descris din punct de vedere chimic un grup de afectiuni psihice pe care le-a incadrat sub denumirea de "ciclofeniile" (nume pe care il poarta si cartea sa). A descris, de asemenea, paralizia generala progresiva si psihoza. Obregia este primul medic din lume care a realizat punctia cervicala. A lasat in urma peste 100 de lucrari, a donat spitalului de psihiatrie din Bucuresti o vasta biblioteca in care se gasesc carti unice de psihologie, psihiatrie, sociologie si antropologie.
|
" Intr-o lectie memorabila de la Institutul medico-legal, tinuta cu putin inaintea sfarsirii sale din viata, (n.r. - Obregia) si-a definit si crezul stiintific: «N-am pronuntat niciodata cuvantul nebun si nici macar alienat. Nu stiu daca termenul bolnav e cel mai potrivit. Poate ca e mai cuminte sa spunem chinuit». Acesta a fost profesorul nostru Alexandru Obregia. Un exemplu de apostol in serviciul celor torturati de cel mai adanc rau: al spiritului."
Aurel Baraga poet si dramaturg |
|
MILITANT. Alexandru Obregia a fost de doua ori director general al Serviciului Sanitar din Romania (1899-1901 si 1906-1907), o functie echivalenta astazi cu cea de ministru, pe vremea cand sanatatea era un departament in cadrul Ministerului de Interne. In aceasta calitate
a luat initiative importante
in dezvoltarea medicinei din mediul rural si a spitalelor de provincie. Dar ca director al acestui serviciu, Obregia
a militat cel mai mult pentru infiintarea spitalelor moderne
de psihiatrie.
|
Citește pe Antena3.ro