x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS avertzează că filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze

OMS avertzează că filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze

01 Feb 2016   •   17:59
OMS avertzează că filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze

Filmele cu scene în care personajele fumează au încurajat milioane de tineri să fumeze, se arată într-un raport publicat luni dimineaţă la Geneva de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care adresează un apel autorităţilor să semnaleze clar aceste producţii.

Câteva ţări au luat deja măsuri. În China nu se mai filmează scene în care se fumează "excesiv", iar India a stabilit noi reguli pentru aceste imagini şi afişarea mărcilor în secvenţe din filme şi programe televizate, se spune în al treilea raport al OMS pe această temă din 2009.

"Dar trebuie şi se poate face mai mult", a declarat presei un oficial al organizaţiei, citat de 7sur7.be. În afară de avertizarea că filmele conţin scene cu fumat, pentru ca tinerii să ne le vizioneze, OMS solicită asigurări că producătorii nu primesc nimic pentru realizarea peliculelor în vederea difuzării scenelor de fumat. Organizaţia mai doreşte să nu se mai pună în cinematografe afişe cu mărci de ţigări şi să se insereze mesaje puternice anti-fumat înaintea proiectării unor asemenea pelicule. Între 2010 şi 2013, aceste filme au primit finanţări publice de 2,17 miliarde de dolari, aproape o jumătate din totalul acestui tip de susţinere.

În Statele Unite, fumatul pe ecran este la originea a 37% dintre noii fumători adolescenţi, se arată în mai multe studii. Conform unei evaluări americane, 6 milioane de tineri din SUA au început să fumeze în 2014 din cauza acestui aspect, 2 milioane dintre ei putând muri în viitor de boli legate de fumat. Peste 40% dintre filmele americane conţineau în acelaşi an scene de fumat, dintre care 35% considerate vizibile de către tineri. Potrivit altui studiu, o avertizare clară afişată în film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tineri şi ar permite evitarea unui milion de decese legate de fumat.

Fumatul pe marele ecran poate constitui "un important mijloc de promovare a ţigărilor şi fumatului", se arată în raportul OMS. Cele 180 de părţi ale Convenţiei cadru a OMS asupra controlului fumatului sunt obligate să interzică promovarea şi susţinerea acestor elemente. AGERPRES

×