x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS: Industria farmaceutică nu ţine pasul cu bolile bătrâneţii

OMS: Industria farmaceutică nu ţine pasul cu bolile bătrâneţii

de Magda Marincovici    |    06 Aug 2013   •   20:39
OMS: Industria farmaceutică nu ţine pasul cu bolile bătrâneţii
Sursa foto: Thinkstock
Pentru prima dată, populaţia UE are mai mulţi locuitori de peste 65 de ani decât sub  15 ani
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că oferta de medicamente a industriei farmaceutice nu ţine pasul cu procesul de îmbătrânire a populaţiei globului, în special cea a Uniunii Europene, şi cu bolile legate de acest fenomen.

În premieră, potrivit unui comunicat al Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ţările Uniunii Europene au mai mulţi locuitori cu vârste de peste 65 de ani decât tineri sub 15 ani. Îmbătrânirea populaţiei este un fenomen existent nu numai în Europa, ci şi în celelalte continente. Şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din punct de vedere medical, bătrâneţea este asociată cu multe boli pentru care nu sunt tratamente eficiente.
În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la cercetătorii din domeniul farmaceutic să-şi adapteze eforturile şi studiile la tendinţa generală de îmbătrânire a populaţiilor globului, în special a europenilor. Deşi, din 1990, în Europa, investiţiile în cercetarea din domeniul farmaceutic s-au triplat, la ora actuală există un decalaj care se măreşte continuu între ofertă şi cerere în privinţa medicamentelor. Trebuie să ne asigurăm că industria farmaceutică produce medicamente sigure, eficiente şi capabile să răspundă nevoilor de asistenţă medicală, susţine Nina Sautenkova, specialist în tehnologii şi produse farmaceutice în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Regiunea Europa. Avertismentul OMS ţine seama că îmbătrânirea populaţiei este asociată cu creşterea prevalenţei bolilor şi simptomelor specifice bătrâneţii. În principal, sunt în creştere bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cancerele, diabetul, artroza, durerile lombare, pierderea de auz, bolile Alzheimer şi Parkinson. Potrivit datelor oficiale, fenomenul de îmbătrânire a populaţiei şi prevalenţa bolilor enumerate sunt valabile şi în cazul ţării noastre.

Anca Crupariu, farmacist, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, consideră că, în prezent, se trece de la etapa în care se cereau studii pentru medicamente destinate copiilor, la cele pentru vârstnicilor. Evident că marile companii trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor acestor pacienţi. “Dar consider că, la ora actuală, există medicamente antihipertensive, anticolesterolemiante eficiente. S-au făcut paşi mari şi în ceea ce priveşte medicamentele neoplazice. În schimb, sunt boli  severe, cum sunt bolile psihice, ale căror cauze nu se cunosc şi care nu beneficiază de terapii eficiente”.

Atenţie la metoclopramidă!
Metoclopramida, substanţă utilizată în medicamentul cu acelaşi nume, existent şi în ţara noastră, are indicaţie de restricţionare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, anunţă farmacist Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. (ANMDM).  Restricţionarea constă în limitarea dozei zilnice la 30 mg, interzicerea administrării acestui medicament copiilor sub un an şi recomandarea acestuia doar în afecţiuni acute ca tratament de maximum cinci zile. Decizia de restricţionare a fost luată ca urmare a unor reacţii adverse înregistrate în ultima vreme: tremurături, ticuri nervoase, spasme musculare la nivelul capului şi gâtului etc. Medicamentele ce au ca substanţă activă metoclopramida au indicaţii diferite: greaţă, vărsături, tulburări gastrointestinale de tranzit intestinal etc.
 

×