Unii nici nu au iesit de pe bancile scolii, dar au ajuns sa tina cursuri de comunicare, istorie si protectia mediului in sat. Organizeaza serbari si baluri pentru reinvierea traditiilor locale si se numesc "Ambasadorii Zizinului", un ONG in devenire.
La 12 km de Brasov, din dreptul unei tablite pe care sta scris negru pe alb si albastru "Sat European", prind contur gospodariile satului Zizin, fosta statiune balneoclimaterica de renume. De-a lungul ulitei, casele ridicate la drum si despartite de curti in care abia poti sa tragi o caruta aduna la un loc 800 de maghiari si 200 de romani. Restul pana la 2.500 sunt rromi, adapostiti de movile din barne si chirpici la marginea satului. Mandria cea mai mare a zizinenilor este ca au ajuns in Europa inaintea intregii Romanii. Prin demersurile unei satence care nu demult a infiintat si un grup de initiativa: "Ambasadorii Zizinului", un ONG cu actele in curs de finalizare. VOLUNTARIAT. Femeia cu pricina este Andra Dumitrescu, o brasoveanca pe la vreo 50 de ani, apriga la vorba. In 2003 s-a stabilit in Zizin manata de gandul ca pana la adanci batraneti va croseta sosete de lana si va tese presuri. Dar, ca la sat, oraseanca s-a lovit de nereguli si s-a trezit voluntar. Pe la mijlocul lui 2004, sutele de semnaturi pe care Andra spune ca le-a strans din casa in casa si memoriile inaintate de ea statului i-a procopsit pe zizineni cu "zeci de posturi telefonice fixe". Iar la inceputul lui 2005, camioanele "de mare tonaj" ce transportau pietris de la balastiera de la marginea satului, lasand in urma lor "praf, vibratii, pereti si tavane crapate", si-au incetat activitatea tot la insistentele femeii. "Am avut doar legea in mana si am lucrat prin corespondenta cu autoritatile statului". In scurt timp a venit si premiul pentru "sat european" din partea Delegatiei Comisiei Europene pentru initiativele Andrei, iar zizinenii au aparut pe "sticla". Vazand ca se poate, femeia s-a gandit sa faca mai mult. In urma cu aproape un an a adunat 15 copii si tineri din sat si a pus bazele unui "grup de initiativa". "Prima data ne-am strans intr-un bar si am stabilit prin vot cinci domenii de activitate: educatie, ecologie, istorie, sport si comunicare." Autointitulati "Ambasadorii Zizinului", ong-istii in devenire si-au asumat scopul "de a-i mobiliza pe toti locuitorii in vederea unei mai bune dezvoltari a satului".Citește pe Antena3.ro
CURS DE AEROBIC. Viitoarele "mandre" ale Zizinului se zbat inca de pe-acum sa aiba o silueta de invidiat |
INCEPUT TIMID, CU PLANURI MARETE
|
"Ambasadorii" cer celor inscrisi la cursuri taxe modice. Pana in 50.000 de lei. Cu banii stransi se fac serbari si baluri de sarbatori. Ii sprijina si primaria. Membrii asociatiei se mandresc cu serbarea de Craciun, la care au venit 300 de sateni, inclusiv primarul, sau cu "Serata Indragostitilor", unde tinerii s-au intrecut in declaratii de dragoste. Au reinviat si dansul calusarilor din Zizin. "Nu s-a mai jucat de peste 20 de ani. Aceasta traditie nu trebuie sa piara, pentru ca este unica la noi in sat", se entuziasmeaza Rares, care este si vataful celor 11 perechi de calusari.
"Ambasadorii" asteapta sa ajunga un ONG in toata regula si sa atraga mai multi oameni. Planuiesc si inaltarea unui muzeu care sa pastreze trecutul satului. "Cum avem bani ca broasca pene, e doar in faza de proiect", ofteaza Andra, presedinta. Satenii sunt inca rezervati vizavi de activitatea asociatiei. "Unii sunt mai interesati, altii nu. Este vorba de varsta, de conceptii. Dar toti stiu ca vrem sa facem lucruri bune", conchide femeia.
Primarul comunei Tarlungeni, Iosif Kiss, de care tine si satul Zizin, nu este nici el prea incantat de realizarile "ambasadorilor". "Vreau sa vad lucruri mai concrete de la ei, care sa-i atinga direct pe sateni. Oricum, ii incurajez. Tot ce au solicitat de la mine au primit. Am fost invitat si eu la serbarile lor si m-am simtit bine. Am vazut oameni si copii care au venit sa invete dansuri si obiceiuri, ceea ce e de laudat." Primarul promite ca va sprijini asociatia si in initiativa ei de a infiinta un muzeu in sat. |