x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ONG la sat / Ambasadorii Zizinului in UE

ONG la sat / Ambasadorii Zizinului in UE

de Ionut Dulamita    |    25 Mar 2006   •   00:00
ONG la sat / Ambasadorii Zizinului in UE

Unii nici nu au iesit de pe bancile scolii, dar au ajuns sa tina cursuri de comunicare, istorie si protectia mediului in sat. Organizeaza serbari si baluri pentru reinvierea traditiilor locale si se numesc "Ambasadorii Zizinului", un ONG in devenire.

La 12 km de Brasov, din dreptul unei tablite pe care sta scris negru pe alb si albastru "Sat European", prind contur gospodariile satului Zizin, fosta statiune balneoclimaterica de renume. De-a lungul ulitei, casele ridicate la drum si despartite de curti in care abia poti sa tragi o caruta aduna la un loc 800 de maghiari si 200 de romani. Restul pana la 2.500 sunt rromi, adapostiti de movile din barne si chirpici la marginea satului. Mandria cea mai mare a zizinenilor este ca au ajuns in Europa inaintea intregii Romanii. Prin demersurile unei satence care nu demult a infiintat si un grup de initiativa: "Ambasadorii Zizinului", un ONG cu actele in curs de finalizare.

VOLUNTARIAT. Femeia cu pricina este Andra Dumitrescu, o brasoveanca pe la vreo 50 de ani, apriga la vorba. In 2003 s-a stabilit in Zizin manata de gandul ca pana la adanci batraneti va croseta sosete de lana si va tese presuri. Dar, ca la sat, oraseanca s-a lovit de nereguli si s-a trezit voluntar. Pe la mijlocul lui 2004, sutele de semnaturi pe care Andra spune ca le-a strans din casa in casa si memoriile inaintate de ea statului i-a procopsit pe zizineni cu "zeci de posturi telefonice fixe". Iar la inceputul lui 2005, camioanele "de mare tonaj" ce transportau pietris de la balastiera de la marginea satului, lasand in urma lor "praf, vibratii, pereti si tavane crapate", si-au incetat activitatea tot la insistentele femeii. "Am avut doar legea in mana si am lucrat prin corespondenta cu autoritatile statului".

In scurt timp a venit si premiul pentru "sat european" din partea Delegatiei Comisiei Europene pentru initiativele Andrei, iar zizinenii au aparut pe "sticla". Vazand ca se poate, femeia s-a gandit sa faca mai mult. In urma cu aproape un an a adunat 15 copii si tineri din sat si a pus bazele unui "grup de initiativa".

"Prima data ne-am strans intr-un bar si am stabilit prin vot cinci domenii de activitate: educatie, ecologie, istorie, sport si comunicare." Autointitulati "Ambasadorii Zizinului", ong-istii in devenire si-au asumat scopul "de a-i mobiliza pe toti locuitorii in vederea unei mai bune dezvoltari a satului".

"GRUP DE INITIATIVA". "Ambasadorii" mai asteapta acum doar codul fiscal si stampila pentru un ONG cu acte in regula. Asociatia numara peste o suta de membri, copii si tineri, care cotizeaza lunar cu suma modica de 20.000 de lei vechi. Cele cinci domenii sunt impartite intre asa-numitii "consilieri", care predau si diverse cursuri. Usile pravaliilor din sat sunt impanzite cu afise care le prezinta programul. Si-au incropit si un "punct de informare" a locuitorilor: o vitrina pe peretii unei dughene parasite din mijlocul satului, impanata cu cateva articole. In tropotul infundat al unei carute care trece val-vartej pe langa noi, Andreea, de 16 ani, consilierul pe istorie, spune pe un ton sasait si cu un aer sofisticat ca ea se ocupa de reinvierea trecutului satului. Se plange ca "s-au pierdut multe obiceiuri si multi nu stiu, de pilda, ca in al II-lea razboi mondial armata rusa a poposit pe Dealul Muscalului, in apropiere de Zizin". Este eleva la un liceu din Brasov, dar isi gaseste timp si pentru a preda copiilor din sat cursul de "Istorie, obiceiuri si traditii". "S-au inscris pana acum doar zece copii rromi. Le predau monografia satului, istoria romanilor si ii invat mici povestioare din Biblia pentru copii."

Din dreptul grilajului unei cladiri paraginite urcam in sediul "ambasadorilor" - o incapere mare, infrigurata si igrasioasa, cu doua mese de ping-pong, o soba afumata si cateva scaune vechi. Aici isi tin cursurile in fiecare dupa-amiaza cei cinci "consilieri". Iar in prima zi din saptamana sala serveste ca loc de intrunire a "mai-marilor" asociatiei. "Planificam cate un eveniment si ne stabilim sarcinile", spune Andra.

CURS DE AEROBIC. Viitoarele "mandre" ale Zizinului se zbat inca de pe-acum sa aiba o silueta de invidiat

ACTIVITATI. De asta data am nimerit chiar in mijlocul unui curs de aerobic. Cinci fetite de 10-11 ani se unduiesc in ritmul impus de consilierul pe educatie si cultura, pe o muzica antrenanta. Instructorul se numeste Corina, o casnica de 33 de ani. Pe langa aerobic, mai coordoneaza doua grupuri de dans tiganesc: "Lisandra" si "Inima de foc", cu fete intre 6 si 20 de ani, formatia de dans modern "Extravagantele" si corul "Graiul Danului", in care canta rromi de 6 pana la 10 ani. Corina se intoarce la ale ei si ii face loc lui Rares. Zdrahonul de 17 ani se lauda ca e consilier pe sport. Face naveta la un colegiu national din Brasov si peste program le arata copiilor zizineni "tot ce inseamna sport: tenis de masa, fotbal, volei, atletism. E destul de solicitant, dar imi place sa ma implic". Tanarul vrea sa puna pe roate doua echipe de fotbal, una pentru juniori si a doua pentru vlajganii de liceu. "Copiii s-au inscris in numar mare. In mai sper sa organizez Cupa Zizinului la fotbal, iar in iulie, Jocurile Zizinului, unde vom avea toate sporturile."

"Intotdeauna imi privesc interlocutorul in ochi. N-am voie sa ridic tonul, n-am voie sa injur, trebuie sa fiu calm." Asta rostesc cei opt copii rromi inscrisi la cursul consilierului pe comunicare. La 20 de ani, sfioasa Lenke lucreaza dis-de-dimineata pana la pranz undeva in sat, apoi trece sa-si deprinda ucenicii cum sa se comporte in societate, "cum sa abordeze un subiect cand intra in curtile oamenilor". Plina de energie, Lenke le vorbeste satenilor pe ulita despre activitatea ONG-ului, cauta sponsori pentru organizarea de evenimente si lipeste afise prin sat. "Ea va media relatia cu autoritatile cand vom avea toate actele in regula", se mandreste Andra.

Ultimul dintre consilieri are in grija protectia mediului. Gabriel, un somer de 25 de ani, absolvent de facultate.

Si-a propus sa adune o echipa de "Soldatei Verzi" cu care sa faca educatie ecologica si drumetii. "Am facut preselectie, dar nu s-au inscris decat doi baieti rromi pana acum." In planurile sale se ingramadesc si amenajarea spatiilor verzi, plantarea de brazi sau curatarea albiei raului ce traverseaza satul. "Vreau sa pun si niste indicatoare cu NU POLUATI APA!, sub care sa stea scrise articolul de lege si amenda, si sa instalez cosuri de plastic in Zizin."

INCEPUT TIMID, CU PLANURI MARETE
"Ambasadorii" cer celor inscrisi la cursuri taxe modice. Pana in 50.000 de lei. Cu banii stransi se fac serbari si baluri de sarbatori. Ii sprijina si primaria. Membrii asociatiei se mandresc cu serbarea de Craciun, la care au venit 300 de sateni, inclusiv primarul, sau cu "Serata Indragostitilor", unde tinerii s-au intrecut in declaratii de dragoste. Au reinviat si dansul calusarilor din Zizin. "Nu s-a mai jucat de peste 20 de ani. Aceasta traditie nu trebuie sa piara, pentru ca este unica la noi in sat", se entuziasmeaza Rares, care este si vataful celor 11 perechi de calusari. "Ambasadorii" asteapta sa ajunga un ONG in toata regula si sa atraga mai multi oameni. Planuiesc si inaltarea unui muzeu care sa pastreze trecutul satului. "Cum avem bani ca broasca pene, e doar in faza de proiect", ofteaza Andra, presedinta. Satenii sunt inca rezervati vizavi de activitatea asociatiei. "Unii sunt mai interesati, altii nu. Este vorba de varsta, de conceptii. Dar toti stiu ca vrem sa facem lucruri bune", conchide femeia.
Primarul comunei Tarlungeni, Iosif Kiss, de care tine si satul Zizin, nu este nici el prea incantat de realizarile "ambasadorilor". "Vreau sa vad lucruri mai concrete de la ei, care sa-i atinga direct pe sateni. Oricum, ii incurajez. Tot ce au solicitat de la mine au primit. Am fost invitat si eu la serbarile lor si m-am simtit bine. Am vazut oameni si copii care au venit sa invete dansuri si obiceiuri, ceea ce e de laudat." Primarul promite ca va sprijini asociatia si in initiativa ei de a infiinta un muzeu in sat.
×