x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Operatii care iti refac corpul dupa nastere

Operatii care iti refac corpul dupa nastere

de Steluta Indrei    |    13 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Cele mai multe femei sunt bucuroase cand raman insarcinate si sunt fericite ca vor deveni mame. Dar, pentru unele, schimbarile corpului generate de sarcina le pot umbri aceasta bucurie, devenind ingrijorate la gandul ca dupa nastere nu vor mai arata bine. "A deveni mama nu inseamna ca nu puteti arata la fel sau chiar mai bine ca inainte de sarcina. Astazi, chirurgia plastica este alaturi de femeile care doresc sa-si recapete forma dinaintea sarcinii sau chiar sa o imbunatateasca", sustine dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2. Exista numeroase interventii chirurgicale la care pot recurge tinerele mame: marirea sau micsorarea sanilor, lipoaspiratia, corectarea buricului. Insa cea mai mare problema dupa nastere este reprezentata de lasarea sanilor si marirea lor.

Alaptatul nu afecteaza sanii


O dilema a viitoarelor mame este aceea de a alapta sau nu. Multe femei se tem ca alaptatul modifica forma si marimea sanilor. "Adevarul este ca alaptatul nu este vinovat de aceasta. Dimpotriva, alaptatul asigura mamei si copilului numeroase beneficii pentru sanatate", spune medicul Radu Voicu.

Schimbarile la nivelul sanilor apar de fapt in perioada de sarcina. In timp ce organismul viitoarei mame se pregateste pentru a hrani si creste copilul, glandele secretoare de lapte din san se maresc in volum. Dupa nastere, aceste glande incep sa revina la dimensiunile initiale. Ceea ce se modifica este invelisul de piele mai mare decat inainte de sarcina. Acesta produce aspectul sanilor mai putin plini si cazuti. In functie de elasticitatea pielii si de particularitatile fiecarei femei, acest aspect poate fi mai pronuntat sau mai putin vizibil.

In aceste cazuri, solutia este reprezentata de implanturile mamare. Chirurgia plastica ofera implanturi mamare sigure si cu aspect natural, care readuc sanii la un aspect tineresc. Rezultatul operatiei: marirea sanilor si ridicarea lor. Aceasta interventie se efectueaza la sase luni dupa incetarea alaptatului si stabilizarea glandei mamare.

Ridicarea sanilor


Unele femei sufera in cursul sarcinii o umflare exagerata a glandelor producatoare de lapte. Potrivit chirurgului plastician Radu Voicu, dupa nastere glandele revin la normal, dar pielea isi pierde elasticitatea si se lasa, determinand aspectul de sani cazuti. Problema consta in faptul ca exercitiile fizice si produsele cosmetice nu pot reda dimensiunile initiale ale pielii in aceasta regiune.

In acest caz, operatia pe care o propune chirurgul plastician se numeste mastopexie si consta in ridicarea sanilor. Interventia se practica atat cu implanturi mamare, cat si fara. Oricum, sanii capata consistenta necesara, aspectul lor fiind unul placut. Aceasta interventie se efectueaza, de asemenea, dupa perioada de alaptat.

Lipoaspiratia


In prezent este posibil ca lipoaspiratia, cea mai solicitata interventie de chirurgie plastica, sa poata fi de asemenea efectuata dupa nastere. Avand un metabolism lent si mai putin timp pentru exercitiu fizic, multe tinere mame observa ca nu pot slabi in special in anumite zone: coapse, solduri, abdomen si brate.

Chirurgul plastician poate remodela corpul, astfel incat depozitele de grasime din zonele respective sa fie reduse. Operatia se realizeaza prin aspirarea cu ajutorul unor metode si aparate specializate a grasimii din diferite regiuni, explica dr. Radu Voicu.

Rezultatul: obtinerea unor forme pe care tanara mama le doreste, astfel incat, dupa sarcina si alaptare, conturul corpului sa nu mai reprezinte o problema. Perioada indicata pentru efectuarea acestei operatii este tot dupa alaptat, in momentul in care metabolismul se stabilizeaza la valori normale.

OMBILICOPLASTIA. Ombilicul (buricul) reprezinta un aspect important pentru imaginea oricarei femei. In urma sarcinii este posibil ca aceasta zona sa sufere modificari ireversibile, mai ales in ceea ce priveste pielea situata deasupra buricului. Astfel, aspectul nu mai este cel de dinaintea sarcinii. Modificarile de la nivelul ombilicului se pot corecta prin interventia chirurgului plastician. Pentru fiecare aspect in parte exista metode speciale, asa incat buricul poate fi remodelat conform asteptarilor femeii.

CHIRURGIE ESTETICA GENITALA. In timpul nasterii naturale, multe femei pot suferi leziuni la nivelul organelor genitale externe. Dupa o perioada, vindecarea vicioasa a acestor leziuni poate crea probleme. Chirurgul plastician poate practica labioplastia, prin care se repara aceste leziuni. Recuperarea se face in cateva zile, redand femeii pofta de viata.

PRUDENTA. Operatiile pentru corectarea sanilor dureaza in general 1-3 ore si necesita 1-2 zile de spitalizare postoperatorie. Pacienta trebuie sa ramana cateva zile sub observatia personalului medico-chirurgical de specialitate. Ea isi poate relua activitatea dupa 2-3 zile, dar durerile pot persista, motiv pentru care se recomanda evitarea efortului fizic, mai ales a activitatilor care solicita bratele.
×
Subiecte în articol: sănilor nastere