x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pacienţii, sursă de infecţii

Pacienţii, sursă de infecţii

21 Mar 2016   •   11:59
Pacienţii, sursă de infecţii
Sursa foto: HughStoneIan/Getty Images/iStockphoto

Răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice poate fi corelată cu igiena precară pacienţilor arată un studiu realizat în spitalele din SUA.

Bacterii precum stafilococul auriu, enterococul sau bacilii gram negativi, au fost găsite pe mâinile pacienţilor atât în timpul internării, cât şi la câteva săptămâni după externare, arătând o problemă până acum neglijată: dacă medicii şi asistentele sunt obligaţi să se spele pe mâini înainte şi după fiecare procedură, un protocol similar pentru pacienţi nu există. În cadrul studiului realizat de Universitatea din Michigan, s-au luat probe de pe mâinile şi de sub unghiile pacienţilor atât în timpul petrecut în spital, cât şi după externare. Cercetătorii au descoperit că 24% din cei 356 de pacienţi monitorizaţi aveau bacterii rezistente la bacterii pe mâini în timpul internării, iar 34,2% fuseseră colonizaţi în săptămânile care au urmat după externare. "Acest lucru, combinat cu utilizarea frecventă a antibioticelor în cazul pacienţilor, duce la dezvoltarea unor bacterii rezistente la terapie, care sunt transmise apoi şi altor pacienţi. Mai grav este că aceste bacterii rămân în unităţile spitaliceşti", se arată în studiu.

 

În ciuda problemelor semnalate de studii similare, spălatul pe mâini în rândul pacienţilor nu a devenit o rutină în unităţile spitaliceşti, spun cercetătorii.

×