x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pancreasul

14 Feb 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Pancreasul este amplasat in cavitatea abdominala intre duoden si splina, venind in raport cu coloana vertebrala in dreptul primei vertebre lombare.
OANA VATASELU

Avand o forma de J alungit, pancreasul cantareste in medie 70 gr si are o lungime de aproximativ 15 cm. Se pot distinge trei portiuni ale pancreasului: capul, corpul si coada. Capul este partea cea mai voluminoasa a pancreasului. El este inconjurat de prima portiune a intestinului subtire, numita duoden. Sub capul pancreasului exista o mica proeminenta numita procesul uncinat, dupa cum afirma medicul Cosmin Popa, chirurg la Spitalul Clinic Colentina. Corpul pancreasului este portiunea alungita a organului si este pozitionat aproape perpendicular pe axul vertical al capului de pancreas. Corpul pancreasului se afla lipit in partea lui posterioara de coloana vertebrala si de aorta. Coada pancreasului este portiunea terminala a organului si este amplasata intre splina si rinichiul stang. Pancreasul este format din unirea a doua glande: pancreasul exocrin, care excreta sucul pancreatic utilizat in digestia alimentelor, si pancreasul endocrin, care secreta direct in sange substante active numite hormoni, din care cel mai cunoscut este insulina. Pancreasul exocrin este o glanda tubulo-acinoasa, adica celulele care formeaza organul sunt stranse intr-un fel de saculeti numiti acini. Fiecare acin are un tub care se varsa intr-un canal (canalul Wirsung). Pancreasul poate fi afectat de afectiuni letale - pancreatita acuta sau cronica - , de diabet, tumori maligne. In urma pancreatitei acute pot evolua complicatii: chistul pancreatic, pseudochistul pancreatic, sechestre pancreatice, abcese pancreatice. Medicul Cosmin Popa considera ca se poate trai fara pancreas, dar cu dificultate, necesitand un aport constant de hormoni pancreatici. Nu este exclusa posibilitatea unor malformatii: agenezia (inexistenta pancreasului) sau pancreas inelar (pancreasul face un inel in jurul duodenului, pe care-l poate strangula). In opinia medicului, printre factorii ce favorizeaza aparitia afectiunilor pancreatice se numara: consumul exagerat de alcool, de afumaturi, dulciurile preparate, painea alba.

STIATI CA
  • Simptomatologia tumorilor pancreatice este aproape inexistenta, semnele clinice instalandu-se abia in perioada complicatiilor. In aceste cazuri, singurele interventii admise sunt cele pentru rezolvarea complicatiilor.
  • Durerea violenta in capul pieptului cu iradieri in stanga, zisa "in bara", insotita de greturi si varsaturi sugereaza o pancreatita acuta.
  • Durerile discrete in etajul abdominal superior de durata indelungata insotite de scaune grasoase si eventual o usoara pierdere ponderala ridica suspiciunea unei pancreatite cronice.
  • ×
    Subiecte în articol: pancreasul pancreasului