SANATATEA NOASTRA
Zapada, timp frumos si vacanta de iarna⦠Este tot ceea ce-si doresc iubitorii de natura si sport. Ei isi pregatesc saniutele, patinele sau schiurile si iau cu asalt partiile de cum se asterne primul strat de omat. Si bine fac, pentru ca nimic nu se compara cu aerul de munte pentru a ne mentine in forma si cu peisajele de iarna pentru a ne incanta sufletul.
Sporturi de iarna cu voie buna
"Orice activitate sportiva este relaxanta, in sensul deconectarii de la stresul cotidian, prin satisfacerea nevoii de a fi sanatos. Mai mult, in acest anotimp, cand soarele nu ne mai lumineaza ca pe timpul verii, avem nevoie de un «supliment» pentru mentinerea tonusului fizic si emotional. Este cunoscut ca anotimpul rece este sezonul depresiei, acesta fiind chiar demonstrat stiintific de studiile asupra populatiilor din tarile nordice. Iar primul beneficiu al sporturilor de iarna, chiar cel mai important, este acela al satisfacerii nevoii de lumina, zapada compensand absenta soarelui", spune psihologul Mirela Zivari de la Clinica Aquamarine. In mod sigur, persoanele care practica sporturi de iarna isi fac plinul de veselie, tonus ridicat si optimism. Intrebata daca schiul, saniusul, patinajul reprezinta o modalitate de a iesi din rutina, psihologul Mirela Zivari raspunde: "Cine nu-si doreste ca la sfarsitul saptamanii sa traiasca o experienta noua sau sa-si incarce bateriile petrecand, undeva departe de forfota orasului, alaturi de oameni veseli? Si atunci, categoric, sporturile de iarna sunt o modalitate de evadare si de reducere a frustrarilor pe care ti le creeaza viata profesionala, si nu numai". Vacanta la munte poate fi pe cat de frumoasa, pe atat de periculoasa pentru cei care nu au o pregatire fizica adecvata sau pentru cei care se avanta in mod inconstient pe partii. In lipsa unor minime masuri de protectie, incidentele nedorite iti pot strica sejurul. In primul rand, pentru a te bucura de beneficiile sporturilor de iarna trebuie sa fii intr-o stare de sanatate optima. Specialistii spun ca amatorii acestor activitati trebuie sa aiba unele calitati psihomotrice: simt al echilibrului, viteza de reactie si de executie, atentie si memorie vizuala, capacitatea de a aprecia corect distantele, stabilitate emotionala. In al doilea rand, pentru a te simti in largul tau, este important sa porti un echipament corespunzator si de buna calitate, din care nu vor lipsi manusile, caciula, ochelarii de soare sau cei speciali pentru schi. De asemenea, trebuie sa te pregatesti si din punct de vedere fizic, mai ales daca nu obisnuiesti sa ai o activitate fizica periodica tot restul anului. Cu ceva timp inainte de inceperea sezonului de schi, este bine sa practici jogging de doua ori pe saptamana. Si mersul pe bicicleta, fie de camera, fie in aer liber, iti tonifica musculatura picioarelor de care ai nevoie la schi sau la patinaj. Si nu uita ca inainte de start sa efectuezi o scurta incalzire.
Fiti prudenti
Desi extrem de atractive, sporturile de iarna pot deveni periculoase pentru imprudenti. Cele mai frecvente accidente sunt traumatismele osteo-articulare (contuzii, entorse, luxatii, fracturi) si degeraturile. O categorie aparte o reprezinta traumatismele craniocerebrale si vertebro-medulare, uneori cu consecinte grave. Ca frecventa a localizarii accidentelor, cele mai expuse sunt membrele inferioare (peste 50% din cazuri), capul si/sau fata (33%-34%), membrele superioare (14%-15%). In cazul schiului, cele mai multe traumatisme sufera genunchii: contuzii, entorse, intinderi si rupturi ligamentare, rupturi de menisc. Din acest motiv, este esential ca pe partia de schi sa respecti doua reguli de aur: sa fii prudent si sa-ti reglezi corect legaturile schiurilor!
Leziunile schiorului
Schiul pune articulatia genunchiului intr-o pozitie destul de vulnerabila. De aceea, este necesar ca schiorul sa aiba o musculatura bine dezvoltata in jurul genunchiului sau sa beneficieze de bune reflexe de aparare. Cand ne aflam pe schiuri, genunchii sunt in pozitie de flexie (usor indoiti). Daca schiorul nu-si controleaza directia, genunchiul este fortat in rotatie, miscare ce devine periculoasa. "Natura ne-a inzestrat cu doua sisteme de siguranta pentru genunchi: ligamentele articulare - sistemul pasiv, care asigura in orice moment functionarea genunchiului, si musculatura - sistemul activ, care intervine si completeaza cand ligamentele nu fac fata. Rotatiile genunchiului in pozitie de flexie reprezinta elementul cel mai traumatizant pentru ligamente", explica profesor doctor Mihai Popescu, sef de clinica la Spitalul de Ortopedie "Foisor". Daca schiul are tendinta sa devieze de la directia corecta, muschii intervin si corecteaza pozitia. Dar daca devierea se intampla intr-o coborare de mare viteza, sistemul muscular nu mai are timp sa intervina si atunci poate aparea accidentul.
|
JUNIORI. Copiii invata foarte repede sa schieze si uneori dau dovada de mai multa maiestrie decat adultii. Cei mici beneficiaza de reflexe de aparare mai bune, dar sunt si ei expusi accidentelor. De aceea, regulile de pe partia de schi sunt valabile si pentru ei.
Citește pe Antena3.ro |