x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pentru o saptamana - Timisoara - capitala diabetologiei romanesti

Pentru o saptamana - Timisoara - capitala diabetologiei romanesti

23 Mai 2005   •   00:00

INTERVIU
Interviu cu dl prof. dr. Viorel Serban, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Timisoara
Jurnalul National: Stimate domnule profesor, v-ati intrebat de ce se vorbeste astazi atat de mult de diabetul zaharat, de ce problemele lui par atat de greu de rezolvat?
Viorel Serban: Despre diabetul zaharat se vorbeste intens pentru ca este o boala cu larga raspandire, inregistrandu-se pretutindeni o adevarata explozie a cazurilor de imbolnavire. In prezent se estimeaza ca pe glob exista in jur de 190 de milioane de diabetici, iar peste 20 de ani vor fi peste 300 de milioane. In Romania sunt cunoscuti 400.000 de diabetici, din care 70.000 urmeaza tratament cu insulina. Diabetul este nu numai frecvent, ci si grav, pentru ca imbolnaveste intregul organism, dar mai ales inima, arterele si capilarele, predispunand la infarct de miocard, insuficienta cardiaca, accidente vasculare cerebrale, amputatii, orbire si la multe alte riscuri.

In fine, ingrijirea diabetului zaharat este costisitoare pentru societate, pentru ca tratamentul de baza este gratuit pentru pacienti.

Domnule profesor, se stie de ce se inmultesc in acest ritm cazurile de diabet zaharat?
Se stie doar partial, dar toti diabetologii sunt de acord ca un factor important este modul de trai actual sau stilul de viata modern, care a condus la cresterea frecventei obezitatii printr-o alimentatie nesanatoasa, prea bogata in zaharuri si grasimi, cu prea multa paine, fainoase si dulciuri, inclusiv bauturi nealcoolice dulci. La acest tip de alimentatie se adauga sedentarismul omenirii motorizate si tintuite in fata televizorului si a computerului.

Exista in Romania conditii pentru o buna ingrijire a pacientilor cu diabet zaharat?
Si da, si nu. Exista un Program National prin care se asigura gratuit medicamentele antidiabetice, dintre care cel mai important este insulina. Exista specialisti in diabet, dar intr-un numar insuficient. In schimb, reteaua de baza, medicina de familie, este nepregatita sa preia marea masa de diabetici dupa intrarea in UE, si prevad mari probleme, fiindca nici macar acum nu se iau masuri pentru instruirea medicilor de familie.

Mass-media abunda de aspecte negative in reteaua de diabet, ceea ce da impresia unui adevarat haos in sistem.
Nu se poate vorbi de haos, fiindca sistemul functionaza inca, dar exista cateva mari probleme nerezolvate.

Una este lipsa informatizarii retelei de diabet, ceea ce face ca, la scara nationala, sa nu existe un registru al diabetului, adica o lista nominala clara, care sa specifice macar tipul de tratament urmat de fiecare pacient. In unele centre, aceste liste exista, dar, dupa parerea mea, cateodata se scot cifre aproximative, unele umflate, ceea ce ar trebui controlat.

Un al doilea element, cu siguranta cel mai important, este subfinantarea diabetului, ca a intregului sistem sanitar, ca si o repartitie inechitabila pe judete. Nu este momentul si nici locul sa intram in amanunte, dar aceasta subfinantare, recunoscuta de toate guvernele, enerveaza pe toata lumea, mai ales pe pacienti, adesea cuprinsi de panica.

In fine, de la centru se mai dau ordine ce nu pot fi puse in practica, ordine la a caror intocmire diabetologii nu participa de regula, cum ar fi ordinul care impune planificarea pacientilor in ordinea alfabetica (?!) sau obligatia de a-i planifica la un interval de doua luni, si nu stiu ce amestec are alfabetul aici. E greu sa-ti dai cu parerea chiar si dinauntrul retelei de diabet, dar din afara ei!

O ultima intrebare cu doua raspunsuri: este posibila o criza a medicamentelor pentru diabet si ce stiti despre o noua licitatie a acestora?
O criza este oricand posibila, nu numai pe plan local, cum ici si colo s-a mai intamplat deja, ci si la scara nationala. Pana acum nu a avut loc, pentru ca bugetul ultimelor doua luni a fost suplimentat cu 30%; acesta este si motivul pentru care in ultimele saptamani nu se prea mai vorbeste despre "criza insulinei". Daca insa aceste suplimentari vor inceta, fenomenul va reaparea, dar cred ca bugetul va fi suplimentat, nefiind alta solutie.

Despre licitatie stiu din presa. Licitatia ar fi bine venita fiindca, daca se va desfasura corect, va duce la scaderea semnificativa a preturilor la medicamentele antidiabetice.

TIMP DE 3 ZILE, cu incepere la 22 mai a.c., Centrul Clinic "Cristian Serban" din statiunea timiseana Buzias, gazduieste cel de-al X-lea Simpozion National "Diabetul Copilului si Adolescentului". Acesta este organizat de Organizatia Nationala Romana pentru Ocrotirea Copilului si Adolescentului cu Diabet, de Fundatia "Cristian Serban" pentru Ajutorarea Copiilor Bolnavi, si de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Aceasta manifestare nationala este singura care trateaza, de 10 ani, intr-un singur loc, la Buzias, problematica diabetului zaharat insulinodependent al copiilor si tinerilor din Romania. La aceasta editie jubiliara s-au inscris peste 80 de medici: specialisti, pediatri, diabetologi, medici rezidenti. Incepand din 24 mai a.c., in organizarea Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli la Timisoara va incepe cel de-al 31-lea Congres National, la care vor participa aproape 500 de specialisti de diabet din intreaga tara si nu numai.

×
Subiecte în articol: diabet