x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Peste 4,4 milioane de români fumează zilnic

Peste 4,4 milioane de români fumează zilnic

de Steluta Indrei    |    05 Mar 2012   •   21:00

In Romania, peste 4,4 milioane de persoane in varsta de peste 15 ani fumeaza zilnic, arata Studiul global privind tutunul la adulti (GATS). Acesta este primul raport de tara GATS din Romania si a fost realizat de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica (INSP), Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA (CDC Atlanta), Organizatia Mondiala a Sanatatii si Scoala de Sanatate Publica John Hopkins Bloomberg. Rezultatele studiului au fost prezentate in premiera la data de 5 martie 2012.

Datele GATS arata ca 24,3% dintre adulti sunt fumatori zilnici. Peste 34% dintre barbatii din tara noastra fumeaza in fiecare zi, iar dintre femei, 14,5% fumeaza zilnic. Asta inseamna ca, in Romania, mai mult de 3 barbati din 10 si o femeie din 10 fumeaza in fiecare zi, a explicat doctor Sorina Irimie, manager proiect GATS Romania.

Dintre cei care fumeaza zilnic, aproape 70% isi aprind prima tigara din zi in primele 30 de minute dupa trezire, iar 26% in primele 5 minute dupa trezire. Ceea ce releva ca printre fumatorii din tara noastra se inregistreaza un grad crescut al dependentei de nicotina.

Alte date extrem de ingrijoratoare se refera la consumul de tutun. Astfel, peste 50% dintre fumatori consuma in medie 20 de tigari pe zi. Acestia sunt cei mai expusi imbolnavirilor din cauza tutunului.

Cei mai multi dintre fumatori au inceput sa fumeze zilnic la varsta de 17-19 ani (43,1%), a mai relevat studiul. 17% au inceput sa fumeze chiar inainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural.
Potrivit raportului, un fumator roman cheltuie in medie 273 de lei pe luna pentru tigari.

Romanilor le place sa fumeze. 85% dintre cei care fumeaza afirma ca fac acest lucru din placere. Putini isi doresc sa renunte, iar si mai putini reusesc. Studiul GATS arata ca doar o treime dintre fumatori au incercat sa renunte la tigari, iar dintre acestia doar 5-6% reusesc. Cu toate acestea, raportul demonstreaza ca romanii au cunostinte bune privind riscurile asociate tutunului. Astfel, peste 82% dintre adulti cred ca fumatul cauzeaza atac de cord, accident vascular cerebral, cancer pulmonar si alte cancere.

Potrivit raportului actual, prevalenta fumatului in Romania este de 26,7%, in scadere fata de 2003, cand era 35,3%. 'Totusi, prevalenta consumului de tutun in Romania ramane ridicata, iar in ciuda faptului ca exista interdictia de a fuma in locuri publice, multi oameni continua sa fie expusi la fumul de tigara daunator', a afirmat profesorul doctor Jason Hsia, reprezentantul CDC Atlanta pentru Romania.
Studiul arata ca o treime dintre adulti sunt expusi la fum de tigara la domiciliu, iar 94% in baruri, cluburi, restaurante.

La randul sau, doctor Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru Romania, a evidentiat ca datele reiesite din studiu sunt cu atat mai importante cu cat GATS reprezinta un standard global pentru monitorizarea consumului de tutun la adulti. Studiul GATS a fost aplicat, in prima faza, in 14 tari, iar in faza a doua, in 8 tari, printre care si Romania. Romania este prima din tarile participante la faza a doua a proiectului GATS care finalizeaza studiul.

Studiul GATS evidentiaza ca opinia publica din tara noastra sprijina puternic reglementarile legislative restrictive privind tutunul. Aproape trei sferturi dintre adulti (72,0%) s-au declarat in favoarea interzicerii totale a fumatului in restaurante si mai mult de jumatate (57,0%) in baruri si cluburi.

Referindu-se la rezultatele GATS, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, vizeaza impunerea unor noi masuri privind limitarea fumatului in tara noastra. 'Avand in vedere ca in Romania mai mult de 4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumatori) si 2 milioane la locul de munca, la care se adauga expunerea ridicata la fumul de tutun ambiental in diverse spatii publice, este de o importanta vitala ca Guvernul sa aseze controlul tutunului pe lista prioritatilor legislative'.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate