x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pisicul meu este la dieta

Pisicul meu este la dieta

de Oana Antonescu    |    20 Dec 2005   •   00:00
Pisicul meu este la dieta
ANIMALE DE COMPANIE
In secolul al XXI-lea, lumea moderna se confrunta cu o boala teribila numita obezitate. Oamenii care sufera de aceasta afectiune cauta cu disperare tot soiul de retete de succes pentru a scapa de kilogramele in plus. Isi cantaresc gram cu gram portia de mancare, cauta alimentele cele mai sanatoase, iau masa la ore fixe si isi supravegheaza cu strictete greutatea. Dar cainii si pisicile noastre pot suferi de aceleasi boli ca si stapanii lor. Asa se face ca obezitatea loveste si animalele pe care le avem in casa. Le crestem la oras, in apartamente inghesuite si ne place sa stea toata ziua langa noi, pe canapea. Le dam sa manance tot ce e mai bun pentru ca le iubim. Dar toate aceste obiceiuri nu sunt sanatoase. Raul cel mai mare vine de la sedentarism si de la alimentatia dezechilibrata si se numeste obezitate.

Semnal de alarma

Greutatea cainelui sau a pisicii este mai mare in ultima vreme? Nu ignorati aceasta problema. Pentru a preveni obezitatea, masura imediata pe care trebuie sa o luati este sa-i scoateti din alimentatie grasimile, dulciurile si pastele fainoase. Daca animalul de companie este obisnuit cu mancarea speciala din magazinele de profil, aveti ca varianta hrana de dieta.

"Daca animalul este obez, medicul va da cele mai bune recomandari in privinta dietei corecte. Veterinarul face analize de laborator pentru masurarea glicemiei si, in functie de valorile gasite, va stabili o lista cu alimentele recomandate animalului nostru de companie", ne sfatuieste conf. univ. dr. Lucian Ionita, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. Dieta cu nivel caloric scazut recomandata de veterinar trebuie sa mearga in paralel cu o viata activa. Plimbarile dese mentin cainele intr-o forma fizica buna, iar acesta va pierde din greutate in mod corect si va avea tonus muscular. Si pisicile pot fi scoase la plimbare. Daca tinem la sanatatea lor, le putem lua cu noi in excursii sau la casa de la tara, unde vor face mai multa miscare.

Predispozitii

Exista rase de caini care nu au probleme de obezitate. Alte rase sunt insa predispuse la acumularea kilogramelor. Este cazul ciobanescului german, cockerului, teckelului si pechinezului, indiferent daca este mascul sau femela. Pisicile, indeosebi femelele, sunt mai afectate de obezitate, in comparatie cu cainii, din cauza vietii sedentare pe care o duc. Dintre toate rasele, cele mai predispuse la obezitate sunt birmanezele, persanele, dar si cele din rasa europeana.

Gras si nesanatos

Animalul nostru de companie are cateva kilograme in plus si nu mai are un corp armonios. Multi stapani nu sunt deranjati. Ceea ce ar trebui sa ii alarmeze sunt problemele care apar ca urmare a obezitatii. Excesul ponderal, mai ales in cazul cainilor aflati in perioade de crestere, predispune la fisuri osoase sau la fracturi. Grasimea se depune la nivelul organelor, la fel cum se intampla si la oamenii supraponderali. De aici apare riscul afectiunilor cardiace, hepatice, renale sau al bolilor vasculare si diabetului zaharat. Cea mai frecventa si totodata cea mai grava problema care apare la pisici ca urmare a depozitelor de grasime o reprezinta afectiunile renale. Primele organe care cedeaza in fata obezitatii sunt rinichii.

ALTE CAUZE. La un animal castrat apar tulburari importante in metabolism. Aproape tot ceea ce mananca se depune sub forma de grasime. Si animalele batrane sunt predispuse la depasirea greutatii normale, din cauza diminuarii hormonilor sexuali (androgeni), care duc la scaderea arderilor si la cresterea depunerilor.

×