x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Postul intermitent: argumente pro, contra și de ce această dietă nu este pentru toată lumea

Postul intermitent: argumente pro, contra și de ce această dietă nu este pentru toată lumea

13 Oct 2022   •   20:24
Postul intermitent: argumente pro, contra și de ce această dietă nu este pentru toată lumea
Sursa foto: Hepta

Postul intermitent (Intermittent Fasting) a devenit o dietă din ce în ce mai populară în ultimii ani. În timp ce acesta poate duce la rezultate cum ar fi pierderea în greutate, creșterea cogniției și îmbunătățirea condiției fizice generale pe termen scurt, nu este foarte sustenabilă pentru mulți dintre cei interesați să facă schimbări pe termen lung în stilul de viață.

Mai este nevoie de multe cercetări cu privire la postul intermitent, așa că este important să vedem ce au descoperit specialiștii până în prezent:

Avantajele Intermittent Fasting

1. Este ușor de ținut- Există puține reguli

Nu este nevoie să renunți la alimentele tale preferate sau să urmărești caloriile.

2. Alegi un program de alimentație și te ții de el.

Consumul de alimente numai între orele 12-8 p.m. este un exemplu al metodei 16/8 în care se ține post timp de 16 ore și se mănâncă doar pe o perioadă de 8 ore pe zi.

3. Fără numărare a caloriilor, proteinelor sau macronutrienților

Renunță la aplicațiile de urmărire și jurnalele alimentare!

Postul intermitent se bazează pe ideea că a mânca doar în anumite ore ale zilei va duce la beneficii pentru sănătate. Nu este necesară numărarea caloriilor; cu toate acestea, este esențial să consumați suficienți nutrienți, vitamine, minerale și lichide zilnic.

4. Pierdere în greutate

Succesul de care se bucură această dietă se datorează faptului că duce într-adevăr la pierderea în greutate. Multe studii indică, de asemenea, că postul ajută la pierderea grăsimii corporale de pe tot corpul, nu doar din anumite zone.

Dezavantajele Intermittent Fasting

1. Lipsa energiei

Doar mâncatul în anumite ore ale zilei poate duce la scăderea rezervelor de energie, provocând un apetit crescut și oboseală.

2. Mâncare în exces

Este destul de des întâlnită supraalimentarea, de obicei în timpul orelor de după cină, la cei care nu mănâncă în mod constant pe parcursul zilei. Dacă acest lucru continuă pe o perioadă lungă de timp, este probabilă creșterea în greutate.

3. Prea puține studii realizate pe acest tip de dietă

Cele mai convingătoare studii efectuate cu privire la postul intermitent au fost efectuate pe animale, ceea ce înseamnă că aceleași rezultate s-ar putea să nu se aplice și la oameni.

Cercetările efectuate în populația umană au eșantioane de dimensiuni mici, precum și populații de interes foarte specifice (de exemplu, persoane supraponderale cu diabet zaharat sau sportivi bine antrenați). Prin urmare, sunt necesare studii privind postul intermitent în populația generală.

4. Pentru cei mai mulți, nu este sustenabil pe termen lung

Deși s-ar putea vedea rezultate rapide cu postul intermitent, este un stil de viață nesustenabil pe termen lung pentru mulți. Specialiștii spun că educarea în sensul consumului de mese și gustări echilibrate, bine porționate, în mod constant pe parcursul zilei, pentru a asigura restabilirea corespunzătoare a energiei este cheia durabilității prelungite.

Postul intermitent este o formă de alimentație restrictivă. Cercetările demonstrează că restricțiile alimentare duc la un răspuns de alimentație excesivă mai târziu, determinând o creștere a greutății în timp.

În general, este important să discutați dieta și planul alimentar cu un expert, de preferință un dietetician, pentru a determina ce este mai bine pentru sănătatea dumneavoastră.

Materialul a fost publicat în drexel.edu de specialistul în științe nutriționale Kaitlin Poillon și de profesorul și directorul Centrului de nutriție și performanță Drexel, Nyree Dardarian.

×