x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premieră mondială la Spitalul Clinic din Barcelona: Operaţie de plămâni la un făt de 800 de grame

Premieră mondială la Spitalul Clinic din Barcelona: Operaţie de plămâni la un făt de 800 de grame

de Magda Marincovici    |    14 Mar 2012   •   16:40
Premieră mondială la Spitalul Clinic din Barcelona: Operaţie de plămâni la un făt de 800 de grame

Premiera medicala absoluta anuntata de AFP. Alaitz a fost operata la un plaman pe cand era un fat in burtica mamei. Acum, Alaitz are 16 luni, este perfect sanatoasa, au anuntat medicii spanioli care au efectuat aceasta premiera medicala. Este pentru prima data cand a fost efectuata o asemenea operatie reusita, a declarat doctorul Eduard Gratacos, seful Serviciului de medicina fetala de la Spitalul Clinic din Barcelona. Mama lui Alaitz, Monica Corominas, are 33 de ani si in a 26-a saptamana de sarcina medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona au decis sa efectueze operatia. Fatul cantarea aproximativ 800 de grame. Fara terapia fetala, bebelusul nu ar fi supravietuit, explica doctorul Eduard Gratacos.

Plamanul se comporta ca o tumoare
In prezent, Alaitz este perfect normala. Ea se scoala multumita si fericica, rade cand ii este bine, plange cand ii este foame. Mama fetitei se bucura alaturi de sotul ei, Marco. Fatul suferea de o obstructie a plamanilor, congenitala, care este depistata la un fat din 10.000. Aceasta obstructie totala a bronhiilor plamanului drept pune in pericol viata, deoarece plamanul se dezvolta in mod anormal, comportandu-se ca o tumoare, explica medicul Eduard Gratacos.

Medicii de la Spitalul Clinic si de la Spitalul Sant Joan de Deu au efectuat o endoscopie pentru a ajunge in zona de obstructie. Ei au procedat la "adormirea' bebelusului inainte de a introduce un endoscop in miniatura - adaptat pentru fat - in laringe pana in plamani, intocmai cum se efectueaza in cazul unui pacient adult. Sarcina si-a urmat cursul normal, bebelusul venind pe lume cu o greutate de 2,54 kilograme. Spitalul Clinic din Barcelona este unul din cele cinci mari centre de chirurgie fetala din lume, unde sunt rezolvate aproximativ 200 de patologii fetale in fiecare an.

×
Subiecte în articol: operatie barcelona fat