La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi s-au efectuat în premieră naţională, prin Departamentului de Oncogenetică, testări de diagnostic molecular (TDM) pentru a afla dacă cinci persoane au predispoziţie ereditară la cancer. Un astfel de test este realizat pornind de la o probă de sânge însă o probă suplimentară de sânge va putea fi solicitată ulterior pentru confirmare. Rezultatele TDM arată prezenţa sau absenţa unei predispoziţii ereditare la cancer. Soluţiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensivă, chimio-prevenţia şi chirurgia profilactică. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată.
Costurile estimative ale unui TDM sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet şi de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata variază între 8 şi 12 luni pentru un test complet şi de 1-2 luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.
“Avem intenţia ca 100 de persoane să fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universităţii pentru că suntem convinşi de responsabilitatea socială care pe care o are o universitate de medicină. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigaţii era Viena, preţul fiind costisitor, precizează prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.