x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prietena mea, bicicleta

Prietena mea, bicicleta

de Oana Antonescu    |    10 Mar 2009   •   00:00

Mersul pe bicicletă, îndrăgit atât de mult în copilărie, a pierdut bătălia cu activităţile sedentare. Au trecut probabil mulţi ani de când aţi urcat pe o bicicletă, dar nu este timpul pierdut! Mersul pe bicicletă nu se uită niciodată şi este un sport pentru toate vârstele.



Puţine activităţi fizice antrenează un număr atât de mare de grupe musculare ca mersul pe bicicletă. Pedalatul tonifică simultan abdomenul, fesierii, coapsele şi musculatura picioarelor, adică mai toate grupele musculare importante. Mersul pe bicicletă îmbunătăţeşte funcţionarea plămânilor şi pe cea a sistemului cardiovascular, prevenind astmul, bronşita şi bolile coronariene. Un studiu danez publicat în anul 2000 arăta că, dacă ne-am deplasa zilnic cu bicicleta la serviciu, am putea reduce cu până la 40% rata mortalităţii. Mersul pe bicicletă previne de asemenea bolile articulare, dar şi osteoporoza. Pedalatul creşte şi activitatea metabolică. Grăsimile sunt metabolizate mai eficient, de aceea mersul pe bicicletă este o soluţie foarte eficientă de a scăpa de inestetica celulită, dar şi de kilogramele acumulate în sezonul rece pe burtică şi pe aripioare.

Mergând pe bicicletă petrecem timp în aer liber, ceea ce este încă un beneficiu pentru sănătatea noastră. Scăpăm astfel de aerul închis din sălile de fitness, iar dacă alegem să ne plimbăm în zone mai puţin poluate vom avea şi o stare psihică mai bună, pentru că aerul bogat în oxigen înlătură oboseala, stresul şi ne ajută să avem un somn mai bun. O respiraţie corectă presupune inspiraţia pe nas şi expiraţia pe gură.

În ultimii ani, bicicleta a pierdut competiţia cu televizorul şi jocurile video. Sunt departe vremurile în care copiii îşi implorau părinţii să le cumpere o bicicletă ca să poată cutreiera străzile în lung şi-n lat. Acum, ei vor calculatoare, jocuri şi petrec jumătate de zi în faţa unui monitor. În aceste condiţii, nu este de mirare că rata obezităţii infantile se află într-o continuă creştere şi bolile asociate acesteia transformă copilăria într-o suferinţă. O soluţie de combatere a sedentarismului şi obezităţii în cazul copilului dumneavoastră o reprezintă bicicleta. Pentru că mersul pe bicicletă este o activitate fizică distractivă şi benefică pentru sănătatea copilului de azi, adultul de mâine. 

Dacă sunteţi iubitori ai muntelui, mountain bike-ul îmbină cel mai bine plăcutul cu utilul. Acest sport extrem este însă departe de o simplă plimbare cu bicicleta pe cărări de munte. Pentru a-l practica aveţi nevoie de condiţie fizică, flexibilitate, atenţie, reflexe şi nu în cele din urmă de spirit de aventură, pentru că doar amatorii de senzaţii tari se pot aventura într-o asemenea experienţă. Mountain bike-ul, ca orice sport extrem, are o complexitate ridicată şi este foarte solicitant pentru organism, iar traseele montane sunt pe cât de frumoase, pe atât de periculoase pentru un novice. Dacă vreţi să încercaţi această experienţă, faceţi mai întâi iniţierea cu un profesionist! Veţi avea nevoie de o bicicletă performantă, specială, de echipament de protecţie şi chiar de câteva antrenamente înainte de a porni la drum.

BICICLETA STAŢIONARĂ
Vremea nu este întotdeauna potrivită pentru o plimbare cu bicicleta. Ceea ce  înseamnă că nu putem pedala în zilele ploioase şi friguroase. Bicicleta staţionară este metoda perfectă pentru a ne menţine forma fizică, dar şi pentru a creşte masa musculară. Avantajul bicicletei staţionare este că nu îţi solicită atenţia şi concentrarea la fel de mult ca pedalatul în parc sau pe stradă, dar are şi dezavantajul că poate fi o activitate foarte monotonă. Un alt avantaj: ne putem controla ritmul de pedalat în aşa fel încât să obţinem rezultate optime în timp scurt, dar există şi riscul suprasolicitării musculare. Aerisiţi camera înainte de antrenamentul pe bicicleta staţionară, şi ascultaţi muzică sau priviţi la televizor dacă vă plictisiţi. Pentru un începător sunt recomandate trei antrenamente pe bicileta staţionară sau trei plimbări săptămânal, a câte 30 de minute. Prelungiţi durata pe măsută ce dobândiţi condiţie fizică.

PLIMBĂRI ÎN NATURĂ
Calitatea aerului pe care îl respirăm în timpul unei plimbări cu bicicleta este importantă pentru sănătate. Dacă pedalăm în oraş, în trafic, beneficiile pentru sănătate sunt mai mici decât dacă ne plimbăm în parc sau în zonele mai puţin poluate. Să nu uităm că aerul bogat în oxigen, aşa cum este cel din păduri şi mai ales din zonele montane, întăreşte sistemul imunitar, intensifică metabolismul, înlătură stresul şi oboseala.

FESIERI
Deşi mersul pe bicicletă se realizează din poziţia şezut, el nu poate fi comparat nici pe departe cu statul pe scaun. Pedalatul antrenează foarte eficient cele trei grupe de muşchi fesieri: gluteus maximus, gluteus medius şi gluteus minimus. O mare parte din forţa cu care împingem pedala provine de la muşchiul gluteus maximus, iar echilibrul pe bicicletă în timpul unor manevre este asigurat de ceilalţi doi muşchi fesieri. Prin urmare, mersul pe bicicletă este un foarte bun exerciţiu pentru femeile care îşi doresc fesieri fermi, fără strat adipos.

×
Subiecte în articol: bicicleta mersul recomandări biciclet