Pentru a cere ajutor, Marius ridica mana. De ceva vreme nu mai poate. Muschii bratului si ai picioarelor ii sunt intepeniti. Are 13 ani si viata lui se scurge acum printre rotile unui carucior, care gonesc cu disperare pe la tot felul de medici, nepucinciosi insa in fata bolii sale: distrofie musculara maligna Duchenne.
Ii placea sa alerge prin curte. Ii placea sa se joace cu prietenii. Cadea, se ridica. Fara sa se planga, fara sa se teama ca ceva rau avea sa i se intample. A dus-o asa vreme indelungata. Intr-o zi insa, boala i-a ingreunat picioarele, l-a tinut pe loc si i-a sadit lacrimi in privirea-i nedumerita. De-atunci, veselia din casa a inceput sa-si mai piarda din rasunet, banii de dulciuri si de jucarii, sa se duca pe vitamine, pe tratamente naturiste sau pe drumurile facute prin spitale. Neputinta adancea pe fruntile parintilor lui Claudiu ridurile si intuneca si mai mult cearcanele. VESTE AMARA. "Plangeam cu copilul in brate si ma rugam la Dumnezeu sa gaseasca si pentru copilasul meu o portita cat de mica, sa nu moara... era deja condamnat la moarte de medici", povesteste Marieta Daniela Alexandru, mama copilului. Si enumera sirul internarilor pe care le-a avut, ba la Valcele, jud. Covasna, unde se afla singura clinica de profil din tara, ba la Spitalul Colentina, unde a si aflat de cat de repede evolueaza boala fiului ei. Diagnosticul "distrofie musculara progresiva X-recesiva maligna Duchenne" a fost necrutator, pentru ca nimeni in tara nu-l putea ajuta. BUCURIA UNUI ZAMBET. Singura sansa era strainatatea. Au cautat raspunsuri pe Internet, pe la prieteni, si ele au venit repede: Clinica "EmCell" din Kiev, Ucraina. "Mi-am zis in gand ca Dumnezeu ne transmite ca nu suntem singuri." Sunt cuvintele unei mame a carei singura bucurie dintr-o zi este atunci cand chipul copilului sau nu este schimonosit de durere. "Am pus un pat la noi in camera pentru el. Nu isi poate duce mana la gura, nu se poate muta de pe o parte pe alta. Trebuie ajutat. Cu toate astea, este un copil optimist, ii place sa citeasca, se uita la Teleenciclopedia, la Discovery, iar cand este linistit simt ca renasc." RUGA. Ultimele internari ale baiatului din mai 2005, la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta din Craiova, orasul unde locuiesc, au scos la iveala nenumarate alte complicatii: bronhopneumonie, insuficienta respiratorie acuta, amigdalita cronica. "Am incercat recuperarea copilului prin fizioterapie sau bai la diferite statiuni balneare. Degeaba", se tanguie mama. Ar mai vrea ea sa zica ceva, lacrimile ii inunda chipul, ii ineaca vorbele. Isi lipeste palmele una de alta, isi inalta privirea catre cer si cere indurare pentru copilul sau, care nu a mai pus picioarele pe pamant de patru ani.
URGENT
|
Operatia de transplant de celule embrionare stem costa 33.000 de euro. Acesti bani sunt necesari pentru trei interventii la un interval de sase luni. Primul tratament costa 15.000 de euro, al doilea 10.000 si al treilea 8.000 de euro. Suma pe care au reusit sa o stranga este de 7.500 de euro. Cei care vor sa ajute pot face donatii in cele doua conturi deschise la filiala Banca Ion Tiriac Craiova pe numele Alexandru Marieta Daniela:
RO57CBIT171026715A001000 RO23CBIT171026715A002000 |
Citește pe Antena3.ro