De acum, copiii pot invata sa manance ca la carte. Astazi a fost lansat manualul "Cum sa ne hranim sanatos", care va fi predat elevilor de clasa a IV-a. Este prima carte de nutritie introdusa in cadrul sistemului de invatamant romanesc.
Cu prilejul lansarii manualului, doctor Lygia Alexandrescu, autoarea cartii, a atras atentia ca educatia nutritionala trebuie sa inceapa acasa si sa continue pe bancile scolii. Aceasta pentru ca tot mai multi copii ajung la cabinetele medicilor din cauza obezitatii, nivelului crescut al colesterolului, trigliceridelor, glicemiei – tulburari provocate de alimentatia nesanatoasa, intalnite in trecut numai la populatia adulta. "Manualul se adreseaza copiilor de 10-11 ani, care au notiuni de baza privind corpul uman, pentru ca la aceasta varsta se formeaza deprinderi si obiceiuri care vor fi aplicate toata viata", a subliniat doctor Lygia Alexandrescu. Ea a mai adaugat ca "progresul scolar si dezvoltarea intelectuala a copiilor depind in mare masura de alimentatie. Iata inca un motiv serios de a-i invata pe copii cum sa manance sanatos".
Manualul "Cum sa ne hranim sanatos", aparut la Editura Aramis, este avizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Lucrarea este structurata in patru mari capitole: Stil de viata sanatos, Nutrienti speciali, Piramida alimentara explicata, Etichetele alimentelor. "Informatiile sunt tratate intr-o maniera prietenoasa, sunt explicate pe intelesul copiilor, iar pentru ca este un manual activ, la final, copiii sunt indemnati sa completeze fise, sa-si exprime opinii, sa puna in practica ce au invatat", a explicat autoarea.
Manualul este introdus in aria optionala a programei scolare din Romania. El este asteptat de invatatori si educatori, care in luna februarie pot opta pentru materia optionala, iar in toamna pentru manualul "Cum sa ne hranim sanatos".
Profesorul Sorin Ivan, director Tribuna Invatamantului, si-a exprimat parerea ca "educatia nutritionala ar trebui sa devina materie obligatorie in scoli, in contextul in care suntem asaltati de reclame mincinoase si ispite alimentare dintre cele mai nocive, iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Aceasta carte ii ajuta pe copii sa nu devina victimele propagandei criminale sustinuta de industria alimentara. Manualul are o mare valoare educationala si ar trebui studiat obligatoriu in scoli".
In opinia medicului endocrinolog Virgiliu Stroescu, prezent la evenimentul de lansare, "aceasta carte invata si elevul, si profesorul. Este o carte revolutionara, cu notiuni simple, clare, accesibile. Daca un copil stie acest manual va deveni profesorul alimentatiei sale de mai tarziu. Uniunea Europeana a alocat 90 de milioane de euro pentru a invata copiii sa manance. Si in tara noastra copiii trebuie invatati sa se hraneasca. Iar aceasta carte poate revolutiona modul de viata al generatiei actuale, mult mai bolnava decat generatiile trecute".