x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Programul Stop Fumat s-a lăsat de tratat

Programul Stop Fumat s-a lăsat de tratat

28 Aug 2023   •   07:45
Programul Stop Fumat s-a lăsat de tratat

Nici programele naționale, nici consilierea, nici medicația nu-i pot ajuta pe cei mai mulți fumători să renunțe la viciu! Este concluzia la care au ajuns unii medici pneumologi care se luptă să-i convingă pe pacienți cât de dăunător este fumatul  pentru organism. Din nefericire și după ce au urmat un tratament care să-i ajute să renunțe la țigări, într-o proporție covârșitoare oamenii au reluat obiceiul nociv. Cel mai puternic „medicament” este voința pacientului. Este nevoie de o dorință puternică de a renunța, spun specialiștii.  

Fumatul este o boală, nu un viciu, explică medicii pneumologi care tratează tot mai mulți bolnavi cu afecțiuni pulmonare cauzate de dependența nocivă. Pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe, Ministerul Sănătății a înființat în 2007 Programul Național Stop Fumat, sub  coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. În peste 20 de orașe din țară existau echipe de pneumologi și psihologi care acordau consiliere și tratament gratuit persoanelor care doreau să renunțe la fumat. Dacă în primii ani mulți cetățeni au cerut ajutor, cu timpul numărul acestora s-a redus.

„Din păcate, acest program nu mai funcționează așa cum funcționa odată. Medicamentele nu se mai dau la liber. În cadrul programului Stop Fumat putem oferi numai consultație. Programul funcționează foarte limitat în cadrul câtorva cabinete din centre universitare. La noi a funcționat cam din 2008 până prin 2018. În primii anii a funcționat la maximum, pacienții ni se adresau iar medicamentele și consultația erau gratuite. Acum nu mai sunt. Chiar dacă programul nu mai funcționează, în prezent noi îi consiliem pe toți pacienții care ajung la pneumolog, avem o discuție să vedem în ce stadiu al dorinței de renunțare la fumat se află”, a explicat medicul primar pneumolog Răzvan Marmandiu.

 După tratament și-au reluat obiceiul nociv

Medicamentele recomandate fumătorilor nu au întotdeauna efectul dorit. Pe lângă tratament, fiecare fumător trebuie să aibă și voință ca să scape de acest viciu. Cancerul pulmonar este cel mai mare risc la care se expun.

„A fost o perioadă când s-a derulat un program la Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, dar acum nu mai este. Pacientul poate primi o consiliere prin care i se explică riscurile la care se expune din cauza acestui viciu. La toți pacienții care vin la noi, le facem o spirometrie (n.r. test de respirație frecvent folosit pentru măsurarea funcției pulmonare) prin care să determinăm capacitatea respiratorie a plămânului și le arătăm care sunt modificările din cauza fumatului. Încercăm să le explicăm că pentru a se lăsa de fumat, primul pas este voința. Există medicamente la care se face reclamă pe care oamenii le pot cumpăra din farmacii, dar ca program național acum nu mai avem ceva. A fost un medicament care făcea parte din program și a dat rezultate, dar să știți că oamenii au făcut tratament și în 6 luni și-au reluat obiceiul de a fuma. De aceea s-a renunțat la program. Sunt în farmacii medicamente și oamenii le pot cumpăra, dar trebuie să își dorească din toată inima să renunțe la fumat, altfel… Din păcate, nu există la ora actuală un medicament-minune. După ce întrerup tratamentul, reaiu obiceiul. Riscul cel mai mare este de a face cancer bronhopulmonar. La 90% din cazurile de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), cauza este fumatul. BPOC este o boala respiratorie care determină îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor (căilor respiratorii inferioare) cu apariția scăderii capacității respiratorii pulmonare ”, a declarat, pentru Jurnalul, Mariana Micu, medic primar pneumologie în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni, din județul Argeș.  

Bolnav de cancer și tot fumează

Un alt medic, care o vreme a derulat programul, a confirmat faptul că Stop Fumat nu mai funcționează. Pneumologul Oana Simionoiu Duță, din cadrul Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Militar Pitești, a precizat că în prezent poate face o consultație, fără medicație gratuită. În urma recomandării sale, medicamentele pot fi cumpărate de la farmacie doar cu o comandă prealabilă, pentru că nu se găsesc. Un fumător care vrea să renunțe cu ajutorul tratamentului trebuie să plătească minimum 160 de lei pentru o cutie de medicamente care îi ajung în jur de 30 de zile, 50 de lei pentru plasturi și minimum 30 de lei pentru gumă medicamentoasă antifumat. Deși poate părea incredibil, sunt pacienți bolnavi în stare gravă care nu renunță la țigări.

„Am un pacient diagnosticat cu cancer bronhopulmonar care mi-a zis că tot mai fumează 3-4 țigări pe zi. Știe că o să moară și tot fumează! Îmi spune că nu poate să se lase. Dacă nici boala lui gravă nu îl motivează să renunțe, atunci nimic nu o poate face. Din păcate, oamenii încep să fumeze de la vârste foarte tinere. Chiar ieri, am avut o pacientă în vârstă de 19 ani care fumează de la 14 ani. Cum să i se dezvolte ei plămânul, dacă a fumat de la vârsta asta. Avea o tuse continuă de peste o lună, de asta a venit la consultație. I-am făcut spirometrie și capacitatea respiratorie a plămânului era redusă cu aproape 40%. Trebuie pusă pe tratament pentru BPOC și va lua medicamente toată viața. Cu ani înainte, depistam BPOC la pacienți de peste 40 de ani, fiind o boală a vârstei a doua. Acum nu mai este așa”, spunea medicul pneumolog Mariana Micu. Aceasta a mărturisit că are și colegi pneumologi care fumează și nu pot renunța la țigări. 

Anual, a treia zi de joi din luna noiembrie, marchează Ziua Națională fără Tutun. În noiembrie 2022, statisticile arătau că în România 30,7% dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun: țigări convenționale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit. Aproape jumătate din populația României declara expunere cel puțin o dată pe săptămână la tutun, conform Eurostat, 2019, iar profilul fumătorului român evidențiază cel mai mare procent de fumători în rândul persoanelor cu studii medii, urmate de persoanele cu studii postliceale și studii superioare, iar pe ultimul loc persoanele cu cel mult 10 clase. 

„A fost un medicament care făcea parte din program și a dat rezultate, dar să știți că au făcut tratament și în 6 luni și-au reluat obiceiul de a fuma. De aceea s-a renunțat la program (Stop Fumat n.r.). Sunt în farmacii medicamente și oamenii le pot cumpăra, dar trebuie să își dorească din toată inima să renunțe la fumat, altfel…Din păcate, nu există la ora actuală un medicament minune”- Mariana Micu, medic pneumolog

×
Subiecte în articol: fumat pneumolog pacienti