Esti singur de Craciun si Revelion si te intrebi daca vei reusi sa "supravietuiesti' sarbatorilor? Hai sa fim seriosi! Cum sa nu te simti bine in preajma unor sarbatori pline de culoare si veselie, chiar daca nu ii ai aproape pe cei dragi? Asa ca, in loc sa te lasi coplesit de emotii, mai bine invata sa gasesti punctele forte ale situatiei in care te afli. Faptul ca ai mai mult timp si spatiu pentru propria persoana te face sa percepi singuratatea mai degraba ca pe un dar, decat ca pe o povara. Pe de alta parte, clipele petrecute de unul singur sunt mai pretioase decat cele alaturi de oameni plictisitori. Important este sa-ti pastrezi optimismul, spune psihologul Andrei Chiriac, de la
Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia', din Bucuresti. Potrivit acestuia, gandurile pozitive reprezinta o "arma' de temut impotriva neputintei fizice si psihice. Iata ce recomandari ne face specialistul pentru a trece cu bine peste aceste sarbatori.
Pelerinaj, felicitari, turta dulce
Singuratatea nu ne mai sperie si nu ne mai doare daca invatam sa traim singuri. Astfel, nu am mai resimti tristete in preajma sarbatorilor (Craciun, Revelion, Pasti, zile onomastice). Daca ramanem ancorati in trecut, uitam sa mai traim in prezent, sa ne bucuram de aceste zile, in care toti cei din jurul nostru petrec. Este important sa ne acceptam asa cum suntem, cu bucurii si necazuri, cu impliniri si regrete. Ideea este sa descoperim partea buna in orice lucru. De exemplu, daca esti parinte si copilul tau vrea sa petreaca aceste sarbatori cu prietenii, nu trebuie sa te simti singur, abandonat, ci, din contra, implinit pentru ca aceasta actiune provoaca bucurie copilului tau. Sau, daca ai pierdut pe cineva drag, alaturi de care obisnuiai sa petreceri sarbatorile, este mai bine sa nu stai acasa in aceasta perioada. Pleaca in excursii, in pelerinaj la manastiri sau in vizita la rude sau prieteni. Important este sa faci ceva special, chiar si de unul singur. Trimite felicitari apropiatilor, cumpara un brad, decoreaza casa, coace mere cu zahar si scortisoara sau turta dulce, asa cum obisnuia sa ne faca bunica noastra cand eram mici. Si, poate cel mai important lucru, cauta compania oamenilor veseli, deoarece s-a dovedit stiintific ca rasul este...contagios.
7 pasi de urmat
1. Decoreaza casa. Daca bradul de Craciun este important pentru tine, cumpara-ti unul si impodobeste-l dupa bunul plac. Chiar daca esti singura persoana care va admira decoratiunile de Craciun, nu ezita sa aduci in casa ta atmosfera sarbatorilor de iarna. Ai nevoie de beteala, cateva beculete colorate, lumanari sau betisoare parfumate (cu aroma de brad sau scortisoara) si de un CD cu colinde de Craciun. In cazul in care preparatele traditionale iti plac foarte mult, poti petrece aceste zile in bucatarie: prepara desertul preferat sau incearca retete noi, fara sa te superi daca nu-ti va iesi totul perfect din prima incercare. Sfatul psihologului: evita consumul de alcool, deoarece iti afecteaza negativ starea de spirit.
2. Implica-te in voluntariat. In loc sa-ti plangi de mila si sa-ti repeti intr-una ca esti singur si nefericit, incearca sa-ti redai increderea in tine si sa faci, la randul tau, pe altii fericiti. Gaseste un eveniment caritabil la care sa participi sau o cauza sociala pe care sa o sustii. Poti fi Mos Craciun pentru copiii internati in spitale sau batranii din camine. Sau poti servi o masa unor persoane nevoiase din blocul in care locuiesti. Daca iti place sa canti, strange un grup de oameni si mergeti impreuna sa colindati la un centru de plasament pentru copii. Fa o fapta buna!
3. Fa-ti prieteni! Daca nu ai un grup de prieteni in jurul tau, incearca sa-ti faci unul. Sarbatoreste Craciunul cu persoane neasteptate. Poatefi vecina care locuieste cu un etaj mai jos sau un fost coleg de scoala, de munca etc. Da-le un telefon, pregateste un platou cu prajituri si treci la actiune. Vei fi uimit de rezultate. Daca ai prieteni, dar sunt departe de tine, deschide agenda telefonica si ureaza-le tuturor Sarbatori Fericite.
4. Socializeaza. In aceasta perioada, este bine sa te implici in activitati pe care demult intentionai sa le faci: sa mergi la un film sau la teatru, sa citesti, sa te plimbi in parc, sa iesi in oras, la o cina la restaurant. Fii vesel, sociabil, deschis cu cei din jurul tau. Vrei liniste sufleteasca? Mergi la biserica. In afara de faptul ca vei face miscare si vei respira mai bine, cu siguranta vei regasi si pacea interioara de care ai nevoie. De asemenea, este posibil sa iti faci noi cunostinte cu care sa ai puncte comune si alaturi de care sa iti petreci sarbatorile. De multe ori, singuratatea poate disparea in compania unor persoane cu care avem in comun idei sau pasiuni.
5. Navigheaza pe net. Internetul poate fi o solutie buna pentru a indeparta singuratatea. Cauta oameni cu care ai pasiuni in comun. Intra pe site-urile de socializare. Multi dintre cei care isi petrec sarbatorile de iarna in singuratate, vor aprecia o discutie placuta, chiar si cu un strain. Tot de pe net, poti afla mai multe despre evenimentele interesante din zona ta: targuri de Craciun, concerte etc.
6. Fa-ti planuri pentru 2012. Daca nu ai gasit cu ce sa-ti umpli timpul liber, fa-ti planuri pentru anul viitor. Incepe prin a trimite (online sau prin posta) felicitari de Anul Nou, prietenilor si cunostintelor. Stabileste-ti prioritatile pentru noul an.
7. Apeleaza la medic. De obicei, in preajma sarbatorilor, o persoana aflata intr-un episod depresiv poate sa se izoleze si sa refuze contactul cu ceilalti. Sa invingi depresia, poate fi un lucru dificil, mai ales in aceasta perioada, dar fiecare gand negativ alungat este un pas in directia cea buna. Daca simti ca ceva nu e in regula cu tine, nu te "abandona'. Cere ajutorul unui specialist, fie medicului de familie, fie unui psiholog.