STUDIU
Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza. Fie el sarac sau bogat. Factorii de risc sunt aceiasi pentru toata lumea: un regim de viata dezordonat
Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza. Fie el sarac sau bogat. Factorii de risc sunt aceiasi pentru toata lumea: un regim de viata dezordonat (nopti pierdute, alimentatie deficitara), locuinte sau birouri neaerisite, insalubre, fara lumina solara directa, imunitate scazuta (infectii virale, alte boli sau tratamente imuno-supresoare).
Si desi vorbim despre o boala veche de mii de ani, omenirea nu a ajuns inca sa inteleaga fenomenul numit tuberculoza in toata complexitatea sa. Astazi, o treime din populatia globului este infectata cu bacilul Koch, iar multi dintre cei care se trateaza, dar si altii sunt victime ale unor mentalitati false cu privire la tuberculoza. Miturile si mentalitatile legate de tuberculoza la romani au fost sintetizate in luna august 2005 de catre o echipa de specialisti de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti ca rezultat al experientei acumulate in spital, dar si ca urmare a studiilor repetate efectuate in ultimii ani in randul populatiei.
Despre cum s-a ajuns la aceste false perceptii despre tuberculoza, dar si care este realitatea aflam de la profesor doctor Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie "M. Nasta".
Despre simptome
"Tuberculoza nu are simptome caracteristice. E adevarat ca bolnavul prezinta tuse, expectoratie, dar toate bolile respiratorii produc tuse si expectoratie. La fel, lipsa poftei de mancare nu numai tuberculoza o produce. Nu exista ceva care sa conduca clar la ideea ca ai neaparat tuberculoza. Sunt elemente care sugereaza ca ar putea fi si tuberculoza, dar nu e nimic cert. Nici hemoptizia (expectoratia cu sange) nu e caracteristica pentru tuberculoza. Deci simptomele care ar putea sugera tuberculoza sunt: tuse, scadere in greutate, expectoratie purulenta (uneori poate sa lipseasca), febra sau stare sub-febrila, lipsa poftei de mancare, astenie. Toate sunt necaracteristice, dar atunci cand sunt prezente trebuie sa ne gandim si la tuberculoza si sa facem investigatiile corespunzatoare", atrage atentia prof. dr. Ioan Paul Stoicescu. Romanii spun ca tuberculoza este o raceala la plamani. Ceea ce este complet gresit. Tocmai pentru ca exista simptome necaracteristice: tuse, expectoratie, febra, toate "racelile", toate infectiile virale sau bacteriene pulmonare pot da astfel de simptome. De aceea e foarte greu sa se faca diferenta intre o raceala (racelile sunt de obicei date de virusuri) si o tuberculoza. Cand cineva afla ca are tuberculoza e inclinat sa spuna ca a racit, a stat in frig. "Nu este chiar asa, tuberculoza se transmite numai de la un om bolnav de tuberculoza pulmonara care in timp ce vorbeste stranuta, tuseste, elimina bacili in jurul lui, bacili pe care o persoana sanatoasa din anturaj ii inhaleaza si se poate imbolnavi", explica prof. dr. Stoicescu.
Despre ereditate
Multi romani cred gresit ca tuberculoza este o boala ereditara. Aceasta perceptie s-a format fiindca tuberculoza este o boala transmisibila de la om la om, iar cei care sunt in contact mai indelungat cu o sursa de infectie sunt membrii familiei. Mai mult decat atat, copilul poate sa contracteze bacilul in copilarie si sa se imbolnaveasca la varsta adulta cu bacilii pe care ii are in organism din copilarie. Astfel, nu mai face nimeni legatura ca el s-a infectat de la parintii lui sau din anturaj si spun ca a facut "ereditar" tuberculoza (si parintii lui au avut candva tuberculoza). Nu se face legatura cu faptul ca bacilii stau in organism si cand prind momentul favorabil (de exemplu, cand rezistenta/imunitatea organismului scade) se inmultesc si produc boala.
Citește pe Antena3.ro
Despre tratament
In legatura cu tratamentul tuberculozei, prof. dr. Stoicescu spune ca boala "se poate vindeca 100% daca tratamentul este facut corect. Tratament corect inseamna administrarea pe o perioada de cel putin 6 luni a tuturor dozelor de medicamente prescrise de medicul specialist".