x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raed Arafat: Raportul Corpului de control va fi completat şi publicat în varianta definitivă

Raed Arafat: Raportul Corpului de control va fi completat şi publicat în varianta definitivă

29 Mar 2016   •   00:18
 Raed Arafat: Raportul Corpului de control va fi completat şi publicat în varianta definitivă
Sursa foto: Foto: Captura video Antena 3 - ARHIVA

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seara la Antena 3 că discuţia pe care a avut-o la Guvern cu şeful Corpului de control al premierului, dar şi cu cei care au efectuat controlul a fost una pozitivă, în cadrul acesteia dezbătându-se mai multe aspecte.


"Astăzi într-adevăr la Guvern am avut o discuţie pozitivă, au fost acolo şeful Corpului de control şi o parte din persoanele care au făcut controlul şi am dezbătut mai multe aspecte şi a rămas ideea că la acest raport urmează să se adauge anumite lucruri când se va definitiva tot. (...) Era normală o discuţie şi să dea publicităţii doar raportul definitiv după ce am finalizat şi noi discuţia cu cei care au controlat, lucru care din păcate aici nu s-a întâmplat şi a generat această situaţie", a afirmat Arafat.

Potrivit acestuia, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă consideră că raportul are o importanţă istorică şi practică.

"Mi se pare că este extrem de grav şi critic ca în România să încercăm - şi aici nu vorbesc numai de raportul Corpului de control, ci şi de chestiuni mult mai largi - să luăm un pistol şi să tragem în picioarele noastre şi să spunem că la noi este totul prost. Noi considerăm raportul de importantă istorică şi practică, pentru că o intervenţie ca cea de la Colectiv nu rămâne neurmărită pe plan mondial de către ţările care sunt interesate de lecţiile învăţate. Atunci când pleacă un raport care zice că intervenţia este sub medie (...), pleacă prin ambasade şi peste tot şi deja despre România cel mai probabil afară se spune că sistemul de urgenţă românesc a fost sub medie. Nu ne convine acest lucru decât dacă este adevărat", a susţinut secretarul de stat.

Intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, se arată într-o sinteză a raportului Corpului de control al premierului. Potrivit documentului, absenţa coordonării a fost generată în principal de: "lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară". În plus, autorităţile nu ar fi declanşat imediat Planul Roşu de Intervenţie, iar când a fost declanşat acest lucru nu a fost comunicat tuturor instituţiilor responsabile.

Absenţa unei coordonări eficiente reiese şi din faptul că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a coordonat, la faţa locului, doar activitatea de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de la locul evenimentului, nu toate activităţile de intervenţie. În consecinţă, "unele echipaje s-au panicat şi au început să comunice haotic informaţii către dispecerat", se mai arată în document.

Sursa: Agerpres

×