x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Raul de Sarbatori

Raul de Sarbatori

de Oana Antonescu    |    20 Dec 2005   •   00:00
Raul de Sarbatori
PRIMUL AJUTOR
Bucuria Craciunului poate fi umbrita de unele probleme de sanatate. Se intampla tocmai de Craciun sa facem o indigestie sau o febra si ni se intampla chiar sa lesinam. Ce facem in asemenea situatii? Cum ne ajutam si cum pot sa ne ajute cei din jurul nostru?

Indigestia

In avalansa de preparate pentru mesele de Sarbatori nu este exclus sa se strecoare si alimente alterate. Ne pandeste pericolul unei toxiinfectii alimentare. Semnele unei toxiinfectii alimentare pot sa apara in primele 30 de minute sau chiar dupa patru zile de la momentul consumului produsului alterat. Simptomele sunt: greata, varsaturi, diaree, balonari, crampe abdominale, dureri de cap, paloare, transpiratii si uneori febra. Evolutia unei indigestii este de cele mai multe ori rapida si dispare de la sine. O toxiinfectie alimentare alimentara nu necesita decat o hidratare bogata, care va ajuta la eliminarea rapida a toxinelor. Puteti lua un medicament care intarzie tranzitul intestinal. Daca varsaturile si diareea persista mai mult de doua zile, apelati la medic.

Febra

In mod normal, febra apare ca simptom al unei boli comune: gripa, raceala, otita sau amigdalita. Compresele reci pe frunte si abdomen, odihna la pat si hidratarea cu ceai, compot sau apa sunt masurile imediate pe care le puteti lua in situatia in care temperatura creste peste 38 de grade Celsius. Medicamentul cel mai eficient in scaderea febrei este algocalminul. Daca temperatura depaseste 39 de grade Celsius, interveniti prin impachetari cu apa rece si chemati medicul. Evitati automedicatia. Luati antibiotice numai daca acestea sunt prescrise de medic! Oricum antibioticele nu au nici un efect asupra febrei. Dar febra apare ca simptom si in cazul unei boli severe. Din acest motiv, nu trebuie sa lasati sa treaca mai mult de 48 de ore fara sa consultati un medic. Daca stiti ca aveti o boala severa - diabet, cancer, afectiuni cronice de inima sau de rinichi, anemie cronica - , apelati la medic, pentru a evita complicatiile. In cazul febrei la copii este nevoie urgenta de interventia medicului. Pana la sosirea acestuia, administrati copilului un supozitor cu algocalmin.

Zaharul, bun dupa lesin

Daca vreti sa ajutati victima unui lesin, cel mai important lucru este sa nu o ridicati din pozitia orizontala. Ridicati-i doar picioarele, pentru ca sangele sa circule in corp.

Daca persoana care a lesinat are glucoza sangvina scazuta (hipoglicemie), zaharul si orice produs cu continut glucidic vor face foarte bine victimei dupa lesin. Chemati serviciul de urgenta atunci cand starea de inconstienta dureaza mai mult de cinci minute.

Daca observati ca toracele nu se ridica si coboara in miscarile de respiratie sau daca nu simtiti pulsul, inseamna ca victima a suferit un stop cardiorespirator. In acest caz chemati de urgenta serviciul de ambulanta si incepeti manevrele de resuscitare.

Dati capul victimei pe spate, ridicati-i barbia si faceti respiratie artificiala. Inainte de a face a doua respiratie, lasati toracele sa coboare. Daca in continuare nu are puls, dupa 10-12 respiratii, efectuati compresii toracice rapide si ritmice pentru resuscitarea cardiaca.
×