x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Recomandările specialiștilor pentru vremea extremă din România

Recomandările specialiștilor pentru vremea extremă din România

06 Ian 2017   •   17:44
Recomandările specialiștilor pentru vremea extremă din România
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei, în zilele cu temperaturi scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. 

"În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului", transmite MS într-un comunicat de presă. 

Specialiştii de sănătate publică din ministerul mai recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. 

Totodată, specialiştii afirmă că în această perioadă trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. 

"Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon", se precizează în comunicatul MS. 

Ministerul solicită direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti să ia toate măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi pe perioada atenţionărilor meteo. 

"Ministerul Sănătăţii, prin structurile subordonate, colaborează cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu autorităţile locale pentru a asigura prevenirea deceselor prin hipotermie pentru persoanele fără adăpost", se mai arată în comunicat. AGERPRES

×