MEDICUL DE FAMILIE
Prima persoana la care apelam atunci cand avem nevoie de medicamente este medicul de familie. El are autoritatea de a elibera retete medicale, dar nu in orice conditii. Medicul de familie nu poate elibera, spre exemplu, retete pentru anumite boli cronice. E nevoie de acordul medicului specialist (dat printr-o scrisoare medicala) pentru a prescrie retete in boli psihice, accident vascular cerebral, anumite hepatite cronice, ciroza hepatica, epilepsie, boala Parkinson, poliartrita reumatoida, leucemii sau tumori maligne (acestea numai la indicatia medicului oncolog sau prin Programul National de Cancer).
Puteti apela la medicul de familie si in cazul in care medicamentul prescris de medicul de specialitate nu va multumeste, fie pentru ca nu il tolerati, fie pentru ca este prea costisitor. Medicamentele, structurate pe liste, pot fi compensate in proportie de 50% sau de 90%. Pacientii suferinzi de boli cronice beneficiaza de gratuitate, precum si persoanele pana in 18 ani, femeile gravide sau lauze, veteranii de razboi, persoanele cu handicap sau pacientii care se inscriu in categoria legilor speciale (persecutati politic, deportati). Fiecare pacient are dreptul la cate o reteta pe luna, din fiecare tip de compensare (50%, 90% si 100%).
Intre pret si calitate
Reteta trebuie sa cuprinda maximum trei medicamente, iar reteta compensata nu trebuie sa depaseasca un milion de lei vechi pentru 90% gratuitate si 3 milioane de lei pentru compensare de 50%. Medicul de familie trebuie sa respecte toate aceste reguli si inca una in plus: sa tina seama de posibilitatile pacientului. Cu alte cuvinte, doctorul trebuie sa aleaga cea mai buna varianta de reteta, multumitoare nu doar ca eficienta, dar si ca pret. "In incercarea de a gasi un raport echitabil intre calitate si pret, ne transformam in birocrati. Pierdem timp pretios redactand o reteta, timp pe care l-am putea folosi pentru consultatii. Am avut cazuri in care am prescris medicamente mai scumpe, dar pacientul nu le-a cumparat pentru ca nu a avut banii necesari", explica medicul de familie Dana Mihaela Dinu. NOU SISTEM. Incepand de la 1 august, medicii vor trece pe retete denumirea comuna internationala a medicamentelor, in locul denumirii comerciale a acestora. Daca bolnavul vrea un medicament care este prevazut la o treapta de compensare superioara, el va plati diferenta. De asemenea, a fost eliminata limita de un milion de lei pentru medicamentele prescrise pentru bolile cronice de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, dar a fost introdusa o limita vizand numarul, respectiv la patru produse. Au fost modificate si formularele de prescriere a medicamentelor. Medicii vor prescrie, pe acelasi formular, medicamente de pe oricare din cele trei subliste.Citește pe Antena3.ro