x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate România, pentru a doua oară gazda Congresului Mondial IASGO 2013

România, pentru a doua oară gazda Congresului Mondial IASGO 2013

de Magda Marincovici    |    18 Sep 2013   •   21:32
România, pentru a doua oară gazda Congresului Mondial IASGO 2013
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor, salută prezenţa la acest eveniment a profesorului Victor Velculescu, o somitate în domeniul oncologiei

Între 18 şi 21 septembrie, Palatul Parlamentului găzduieşte cel de-al 23-lea Congres Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor (IASGO), eveniment care reuneşte peste 250 de speakeri din 35 de ţări. “Este pentru a doua oară când Congresul IASGO are loc la Bucureşti, ceea ce este o mare onoare de a găzdui un asemenea eveniment”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului IASGO 2013.

Remarcabilă este participarea la Congresul IASFO 2013 a prof. Victor Velculescu, cercetător la Johns Hopkins University (SUA), care a revoluţionat medicina, prin realizarea, în premieră mondială, a unui test genetic, capabil de a stabili identitatea genetică a tumorilor.  “La ora actuală, profesorul Victor Velculescu este unul dintre cei mai mari specialişti în oncogenomică şi asta o dovedeşte lucrările publicate în reviste prestigioase. Am satisfacţia de a anunţa ca o lucrare a profesorului Velculescu la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni va apărea, în curând, în revista Nature. Este o dovadă a ceea ce înseamnă colaborarea cu reputaţi specialişti, Congresul IASGO fiind o ocazie de a întări legăturile cu diaspora românească, cu centrele de cercetare din străinătate”, a spus prof. dr. Irinel Popescu. 
Profesorul Victor Velculescu a conferenţiat la Institutul de Biologie şi Patologie Moleculară şi i s-a înmânat titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Importanţa acestui eveniment medical a fost prezentată de prof. dr. Nikolas Lygldakis, secretarul general al IASGO, despre care prof. dr. Irinel Popescu spune că este  “unul dintre puţinele exemple din ştiinţa internaţională în care o asociaţie, o revistă, un curent ştiinţfic sunt legate, exclusiv de o singură persoană, profesorul Nikolas Lygldakis.

Scopul principal al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor este de a  atinge o anumită uniformizare a nivelului ştiinţific, dar şi a posibilităţilor sistemelor de sănătate din diverse ţări ale lumii. “Astfel, oamenii de pe tot mapamondul să aibă şanse egale de acces la serviciile de sănătate cu aceeaşi eficienţă, sănătatea să nu fie accesibilă doar în anumite colţuri ale lumii. IASGO militează ca aceste cunoştinţe avansate să fie răspândite în toată lumea, medicii să aibă acces la ele  în beneficiul populaţiilor de pretutindeni” , a explicat profesorul Nikolas Lygldakis.

Profesorul doctor Irinel Popescu  a pus accentul pe modelul specific al IASGO constând în caracterul multidisciplinar al abordării unor cancere, în special a cancerelor digestive. “Nu mai este o relaţie în care un pacient se adresează unui medic. Ci o echipă de medici, cu specialităţi diferite, ce contribuie la găsirea celor mai bune soluţii. Din această echipă multidisciplinară face parte gastroenterologul cel care pune diagnosticul şi participă la stabilirea strategiei”.  Abordarea multidisciplinară a acestor patologii este constantă la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

Prof. dr. Cristian Gheorghe, specialist gastroenterolog, a areas atenţia că, din păcate, în privinţa incidenţei cancerelor digestive ţara noastră se plasează pe primele locuri în Europa. Dar creşterea incidenţei acestei patologii se observă şi în alte ţări, principalele cauze fiind genetice şi alimentaţia dezechilibrată.

De asemenea, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Congresului IASGO 2013,  s-a referit la  tratamentul personalizat. "Din păcate, este un tratament costisitor şi nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Şi situaţia este cam aceeaşi peste tot.  Dar este o medicină care în mod sigur va fi mai eficientă, care va aduce rezultate mai bune şi va elimina de la început pacienţii care se ştie că nu răspund la tratament, va introduce de la început  în loturile pentru tratament pe cei care răspund la acesta”, a explicat prof. Irinel Popescu. 

În cadrul acestui Congres, va fi marcată împlinirea a 50 de ani de la realizarea primului transplant hepatic din lume la Denver, în 1963 de către prof. Thomas Starzl.

Prof. dr. Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din ţara noastră, a efectuat încă o intervenţie de acest tip, cel de al 93-lea procedeu de transplant efectuat de la începutului anului, în cazul unei paciente cu hepatita C, donatorul fiind un tânăr. “Hepatita C este una dintre indicaţiile de transplant cele mai dificile, deoarece nu sunt mijloace de a lupta cu virusul C. Si, din păcate, după transplant, virusul persistă, de aceea este important ca ficatul să fie de la un donator tânăr, în perfectă stare, ca să reziste unui potenţial atac viral”, a explicat profesorul Irinel Popescu.

×
Subiecte în articol: Prof. dr. Irinel Popescu