x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Salvati de la inec

Salvati de la inec

de Oana Antonescu    |    05 Iul 2005   •   00:00
Salvati de la inec
PRIM AJUTOR
O resuscitare eficienta efectuata in timp util poate salva de la moarte victima unui inec. Daca salvatorul nu are notiuni minime de prim-ajutor, el poate face victimei mai mult rau decat bine.

Primul ajutor trebuie sa inceapa cu scoaterea victimei din apa si alarmarea unui serviciu medical de urgenta. "Scoaterea din mediu nu poate fi facuta oricum, cu atat mai mult cu cat salvatorul nu cunoaste foarte bine mecanismele prin care victima ajunge in aceasta situatie. De exemplu, in perioada de vara avem multe cazuri de pacienti care se arunca in apa si sufera traumatisme cranio-cerebrale si traumatisme de coloana cervicala. De aceea, este importanta imobilizarea victimei prin mentinerea capului si a gatului in asa fel incat sa nu se poata agrava eventualele leziuni la nivelul coloanei cervicale. Atata vreme cat nu se cunoaste mecanismul prin care s-a produs inecul, salvatorul trebuie sa aiba un comportament preventiv", avertizeaza doctorul Cristian Pandrea, medic primar de medicina de urgenta la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Pana la sosirea echipajului medical, cel care acorda primul ajutor trebuie sa aiba grija in permanenta de pozitia capului si a gatului. La scoaterea din apa, capul si gatul trebuie tinute pe mana salvatorului.

Victima va fi asezata pe spate, iar daca nu prezinta semnele vitale, se incepe resuscitarea. Ea incepe cu efectuarea unei inspectii rapide a cailor aeriene superioare prin deschiderea gurii, inspectarea cavitatii bucale si a faringelui. Alimentele, varsatura, protezele dentare sau orice alt corp strain care obstructioneaza caile respiratorii trebuie indepartate manual.

Urmatorul pas este evaluarea respiratiei. Cel care acorda primul ajutor constata daca exista miscari ale toracelui - semn al respiratiei - , iar cu urechea in dreptul nasului si gurii simte jetul de aer si aude suierul respiratiei.

Daca victima nu prezinta aceste semne, se incepe respiratia gura la gura. Pentru verificarea pulsului se va palpa artera carotida, in zona antero-laterala a gatului. Daca nu exista puls, salvatorul va incepe resuscitarea cardiaca prin compresii toracice externe (masaj cardiac extern). In cazul in care apa este rece, nu trebuie uitata protectia impotriva hipotermiei. Victima va fi acoperita cu paturi pentru a fi incalzita.
Atentie la pozitia capului si a gatului. Mentineti drept capul si gatul Verificati pulsul victimei la artera carotida, in zona antero-laterala a gatului

×