Incertitudinea politica si anxietatea generata de aceasta pot afecta in mod negativ sanatatea mintala a natiunii, si-au exprimat ingrijorarea experti finlandezi, care considera ca stirile negative cu privire la iesirea din criza ar putea duce la o crestere a cazurilor de depresie in randul populatiei finlandeze, relateaza agentia rusa Itar-Tass.
Si fara criza, depresia era o problema majora in Finlanda, afectand mii de persoane, in conditiile in care institutiile din domeniul sanatatii de la Helsinki o considera un motiv suficient pentru a acorda indemnizatii pe motiv de boala sau pensionare anticipata.
Presedintele Federatiei nationale de sanatate psihica din Finlanda, Pekka Sauri, a declarat intr-un interviu acordat ziarului local Kaleva ca actuala criza din zona euro poate fi considerata un exemplu foarte bun despre cum discursul politic poate afecta psihicul oamenilor. "Fluxul constant de stiri despre criza din zona euro si posibilitatea unui colaps economic global sunt cap de afis in dezbaterea politica. In plus, se discuta intr-o mai mica masura despre instrumentele pentru rezolvarea ei, ceea ce nu numai ca nu intareste sanatatea mintala a cetatenilor, ci chiar o poate submina', spune el.
Complica si mai mult situatia faptul ca politicienii abuzeaza in acest caz de termeni care nu sunt pe intelesul oamenilor obisnuiti, departe in viata lor de zi cu zi de mecanismele de asigurare si eurobonduri, considera psihiatrul principal finlandez. Abundenta de vesti proaste, intr-un limbaj obscur, ii poate face pe oameni sa fie si mai deprimati in lipsa increderii in ziua de maine. "Daca o societate nu vede modul in care politicienii vor scoate tara lor din criza, la nivel individual este foarte greu sa-ti trasezi o foaie de drum in viata', concluzioneaza Pekka Sauri.