x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știi despre sarcina după 40 de ani. Riscuri și măsuri de prevenție

Ce trebuie să știi despre sarcina după 40 de ani. Riscuri și măsuri de prevenție

11 Aug 2024   •   13:40
Ce trebuie să știi despre sarcina după 40 de ani. Riscuri și măsuri de prevenție

Cuplurile aleg tot mai mult să amâne momentul când să aducă pe lume un copil, însă acest lucru vine cu riscuri, atât pentru mame cât și pentru copil.

Rezerva ovariană scade odată cu înaintare în vârstă, astfel că șansele de a avea copii se reduc. Deși sarcina după vârsta de 40 de ani este posibilă, vine cu multe riscuri. 

Șansele unei femei de a rămâne însărcinată pe cale naturală scad de-a lungul timpului deoarece se reduce numărul de ovocite dar și calitatea acesora. 

Statisticile arată că șansele de a concepe un copil la 40 de ani sunt de până la 5% și ajung spre 0% la 44 de ani. Totodată, 20% dintre femeile de peste 30 de ani au șanse să rămână gravide. 

Citiți și Cum să rămâi mai repede însărcinată. Câteva lucruri la care trebuie să fii atentă 

O variantă pentru a aduce pe lume un copil este fertilizarea in vitro, a cărei rată de succes este de 15% pentru femeile de peste 40 de ani. Șansele ajung la 50% dacă sunt folosite ovule donate de la femei tinere.Acestea sunt mai puțin susceptibile să aibă malformații genetice în cadrul procedurii FIV.

Complicațiile sarcinii după 40 de ani

Sarcina după vârsta de 40 de ani vine cu riscuri, atât pentru mamă, cît și pentru copil.

Complicațiile nu sunt legate de procedura FIV, ci de vârsta avansată a femeii. 

Unul dintre riscuri este oprirea din evoluție a embrionului (avortul spontan), din cauza malformațiilor genetice, fie că sarcina a fost obținută natural sau prin FIV.

La vârsta de 20 de ani, 80% din ovocitele unei femei sunt sănătoase și 20% sunt purtătoare de malformații. După 35 de ani, aceste procente se inversează, majoritatea embrionilor fiind aneuploizi. Ei nu se implantează sau se dezintegrează intrauterin.

O altă provocare este existența unor probleme cardiovasculare ale femeii sau susceptibilitatea mai ridicată de apariție a acestora pe parcursul sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arterială sau bolile de inimă.

Astfel că femeile de peste 40 de ani prezintă un risc mai mare de preeclampsie și diabet gestațional. Acestea sunt afecțiuni medicale care, dacă nu sunt gestionate corect, creează probleme atât pentru mamă, cât și pentru copil. Există pericol de naștere prematură, naștere înainte de termen, greutate prea mică sau prea mare a bebelușului la naștere.

Citiți și Fenomen uimitor din lumea necuvântătoarelor. Singura specie care este însărcinată tot timpul

Mai există și riscul de a dezvolta placenta praevia, o afecțiune în care placenta acoperă parțial sau complet colul uterin. Apariția ei crește probabilitatea de travaliu prematur și naștere a unui făt mort.

Măsuri de prevenție

Există câteva măsuri ce pot ajuta la prevenirea și reducerea riscului de complicații. 

Acestea se referă la alimentația echilibrată, mișcarea zilnică, renunțarea la fumat, alcool, monitorizarea și ținerea sub control a problemelor preexistente de sănătate, testarea genetică a embrionilor preimplantare pentru depistarea anomaliilor genetice și controalele regulate la medicul obstetrician-ginecolog care urmărește sarcina, notează  deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: parinti copii sarcina 40 ani