x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sfatul medicului. Ce dietă este recomandată persoanelor cu intoleranță la lactoză

Sfatul medicului. Ce dietă este recomandată persoanelor cu intoleranță la lactoză

24 Feb 2016   •   13:09
Sfatul medicului. Ce dietă este recomandată persoanelor cu intoleranță la lactoză
Sursa foto: 5PH/Getty Images/iStockphoto

Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză nu pot metaboliza produsele lactate așa cum trebuie. Acest lucru se întâmplă din cauza unui deficit de lactază în organism, enzima care ajută la descompunerea lactozei. De obicei, pacienții se confruntă cu crampe abdominale, balonări, flatulență și diaree, după ce beau lapte. Simptomele pot fi moderate sau severe, în funcție de nivelul lactazei produs de organismul lor și de consumul de lactate. Diagnisticul de intoleranță la lactoză se pune atunci când, după consumul de lactate, pacientul acuză:

-Flatulență: acumularea de gaze în intestine, însoțită de râgâieli și ”vânturi”.
-Diaree- de obicei la o oră sau două după consumul de lactate apare iminența scaunului și nevoia de a folosi toaleta.
-Senzația de balonare
-Dureri de stomac și crampe abdominale
-”Mișcări” în stomac
-Greață
-Deshidratare, dacă simptomele sunt severe

În general, suprimarea produselor care conțin lactoză duce la ameliorarea stării pacientului, însă este foarte important ca anumiți nutrienți din produsele lactate să fie asimilați din consumul altor produse. Laptele conține calciu, proteine, vitaminele A, B12 și D, toate având o importanță sporită pentru sănătate.
Calciul poate fi obținut din alge, nuci și semințe, fasole, portocale, smochine, quinoa, amarant, broccoli, kale, etc. Vitamina A se găsește în morcovi, cartofi dulci, ficat, spanac, dovleac, ouă, piersici, papaya, mango și mazăre. Vitamina D poate fi sintetizată prin expunerea la razele soarelui sau consumând pește gras și ouă. Este important de menționat că există pe piață lapte cu conținut redus de lactoză, pentru cei care vor să bea totuși lapte, dar, atenție, în cazul în care simptomele intoleranței sunt severe, asigurați-vă că produsul pe care îl consumați nu are deloc lactoză.

Anamaria Todea, nutriționist





 

×
Subiecte în articol: intoleranță la lactoză