Sfaturi pentru o digestie fără probleme
Deși e un proces care are loc în fiecare zi, puțini dintre noi știm cu precizie ce se întâmplă de fapt în sistemul nostru digestiv, odată ce am mâncat un aliment sau altul. Digestia e procesul prin care alimentul respectiv este descompus în particule, cele folositoare pentru corp fiind folosite, iar cele nefolositoare eliminate. Specialiștii în nutriție sunt de părere că o bună cunoaștere a acestui proces, precum și urmarea unor sfaturi simple despre ce și cum să mâncăm pot îmbunătăți considerabil digestia și felul în care aceasta vă afectează viața.
Corpul digeră mâncarea, în mod normal, într-un interval cuprins între 24 și 72 de ore. Odată ajunsă în stomac, mâncarea este supusă unor procese chimice, sub acțiunea acidului din stomac, urmând ca apoi, în intestinul subțire, acest proces să continue, bolul alimentar fiind expus sucurilor digestive, bilei și enzimelor din pancreas și ficat. De obicei, acest proces, de la ingerarea alimentului, până când acesta trece de intestinul subțire, durează între 6 și 8 ore. Totuși, acest interval poate varia, în funcție de tipul de aliment ingerat. Alimentele bogate în proteine, cum sunt carnea și peștele sunt digerate de obicei mai greu decât cele bogate în fibre, precum fructele și legumele. Cel mai rapid de digerat sunt dulciurile. Odată ajunsă în intestinul gros, mâncarea rămâne o zi sau chiar două, fiind în continuare descompusă, până la eliminare.
În toate cele trei faze ale sale, orală, stomacală și intestinală, digestia are la bază enzimele. Aceste substanțe ajută la prelucrarea alimentelor înghițite. În gură, o enzimă numită amilaza, care se găsește în salivă descompune carbohidrații din alimente, astfel că mâncarea devine o masă moale care poate fi înghițită cu ușurință – bolul alimentar. Mai departe, când bolul alimentar ajunge în stomac, peptina ajută la descompunerea lui. Acidul din stomac este și el extrem de important, pentru că omoară bacteriile sau virusurile care s-ar putea găsi în mâncare, prevenind astfel o infecție alimentară. În cele două intestine, mâncarea este în continuare sub acțiunea enzimelor, pentru ca nutrienții și apa să fie eliberate și să treacă în sânge.
- Mănâncă echilibrat. Trebuie să știi cum să dozezi alimentele, pentru a permite sistemului digestiv să le proceseze. Astfel, alimentele bogate în fibre, ca fructele, legumele, cerealele integrale ajută digestia, făcând ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine. Ele trebuie consumate frecvent pentru că previn constipația și hrănesc bacteriile bune din intestine. Carnea, în special cea roșie, este mai greu de digerat deci ar trebui consumată doar din când în când. Alimentele procesate conțin multe grăsimi care le fac greu de digerat. În același timp însă au un conținut bogat și de zahăr, care poate provoca dezechilibre la nivelul bacteriilor bune din stomac.
- Hidratează-te. Dacă bei suficientă apă, ceaiuri, sucuri, poți preveni constipația și face ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine, ducând la o digestie mai rapidă.
- Consumă probiotice. Acestea sunt bacterii bune care restabilesc echilibrul bacterian în organism. Câteva alimente care sunt bogate în probiotice sunt: iaurtul natural, chefirul, kimchi, murăturile.
- Fă exerciții fizice regulat. Activitatea fizică zilnică îmunătățește digestia. Unii oameni sunt de părerecă o plimbare moderată după masă reduce balonearea și constipația.
- Controlează-ți strestul. Dacă ești stresat, digestia e mai înceată și pot apărea inclusiv simptome de arsuri, crampe, balonare. Încearcă meditații, exerciții de respirație sau yoga, pentru a reduce stresul. Câteva respirații adânci înainte de masă ți-ar putea aduce o stare de liniște.
- Păstrează o igină orală bună. Dacă ai probleme cu dinții atunci și digestia ar putea avea de suferit, deoarece ea începe chiar în gură, cu mestecarea mâncării. Dinții strâmbi pot duce la tehnici de masticație greșite, așa că dacă ai această problemă este bine să consulți un ortodont.
- Ia enzime digestive. Persoanele care au prea puțin acid în stomac, se confruntă cu stres cronic sau au anumite afecțiuni digestive, ar putea lua suplimente cu enzime digestive, pentru a suplini lipsa acestora în organism.

Ştiri din .ro
Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
Cateva motive pentru care trebuie sa mergi periodic la medicul dentist!
Dependenţa de smartphone, o nevroză cu leac
