x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Si la case mari se poarta minciuna

Si la case mari se poarta minciuna

de Steluta Indrei    |    07 Feb 2006   •   00:00
Si la case mari se poarta minciuna
CERCETARI FALSE
Lumea stiintifica din Norvegia a fost socata la aflarea vestii ca medicul Jon Sudbo a falsificat un studiu asupra cancerului bucal, noteaza cotidianul francez Le Monde.
Cercetatorul norvegian, de 44 de ani, a "fabricat" sute de falsi pacienti pentru studiul publicat in octombrie 2005 in revista medicala britanica The Lancet. Medicul pretindea ca administrarea prelungita de antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina, ar preveni cancerul bucal, dar in schimb prezinta riscul de boli cardiace.

Richard Horton, redactorul-sef al revistei The Lancet, a declarat dupa deconspirarea cercetatorului ca nu intelege cum a fost posibila o asemenea inselatorie, cu atat mai mult cu cat studiul a fost efectuat in colaborare cu 13 colegi norvegieni si straini, care nu au semnalat nimic suspect.

Camilla Stoltenberg, directorul Departamentului de Epidemiologie din cadrul Institutului Norvegian de Sanatate Publica, cea care a descoperit ca studiul respectiv are o problema, a declarat ca Jon Sudbo si-a inselat si colegii, profitand ca acestia au avut incredere in autorul principal al studiului.

Camilla Stoltenberg a descoperit cu stupoare, in decembrie, articolul aparut in The Lancet. "Minciuna a avut picioare scurte in cazul doctorului Sudbo. La numai doua luni de la publicare, ne-am dat seama ca studiul facea referire la mai multe baze de date provenind de la institutul nostru. Or, eu stiam foarte bine ca Jon Sudbo nu ne-a cerut nici un fel de informatie. In plus, el a declarat ca a utilizat un registru de medicamente care nici macar nu exista la momentul studiului. Dupa cateva zile am inteles ca pacientii respectivi pur si simplu nu existau, iar studiul reprezenta o frauda."

A falsificat mai multe studii


Reprezentantii Centrului de tratament al cancerului din Oslo, unde Jon Sudbo activa de 10 ani, au anuntat ca cercetatorul a mai falsificat unele date din doua articole aparute in The New England Journal of Medicine si, respectiv, in The Journal of Clinical Oncology. "Se pare ca a inceput sa triseze putin cate putin, iar ultimul studiu a constituit un fals total."

Jon Sudbo, aflat in concediu medical de la 12 ianuarie, si-a recunoscut faptele. El a marturisit ca a inventat sute de pacienti, dintre care peste 200 aveau aceeasi data de nastere. Motivand ce l-a determinat pe Sudbo sa-si "confectioneze" studiul, avocatul sau a spus: "Nu este vorba despre bani. A vrut sa fie recunoscut in lumea stiintifica, a alergat dupa glorie, dar a pierdut totul de sub control". O comisie de ancheta a fost desemnata la 18 ianuarie 2006 sa ancheteze fraudele doctorului Sudbo si activitatea acestuia la Centrul de tratament al cancerului. "Rezultatele anchetei ar trebui sa fie gata in doua luni", a anuntat Stein Vaaler, director al centrului.

JON SUDBO. In ultimii zece ani, Jon Sudbo (foto) a publicat 38 de articole in reviste internationale. "Insa numai ultimele trei sunt false", sustine avocatul cercetatorului. Scandalul din Norvegia reprezinta totusi un semnal de alarma in lumea stiintifica, deja indignata de studiile-fantoma ale asa-zisului "pionier al clonarii", sud-coreeanul Hwang Woo-Suk.
×
Subiecte în articol: sudbo jon sudbo