x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Simptome ale deficitului de vitamina B12. Alimentele bogate în riboflavină

Simptome ale deficitului de vitamina B12. Alimentele bogate în riboflavină

de Redacția Jurnalul    |    20 Oct 2023   •   21:40
Simptome ale deficitului de vitamina B12. Alimentele bogate în riboflavină

Vitamina B12 se mai numește și riboflavină, și este esențială pentru sănătate deoarece ne furnizează energie.

SUbstanța se dizolvă în apă, fiind tranportată prin fluxul sanguin iar resturile se elimină prin urină. Cea mai mare parte se absoarbe prin intestinul subțire. 

Întrucât organismul stochează doar mici cantități din această substanță, este necesar să găsim alimentele care o conțin sau să o luăm din suplimentele nutritive. 

Vitamina B2 ajută la descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. 

Riboflavina ajută la transformarea carbohidraților în adenozin trifosfat (ATP). Corpul uman produce ATP din alimente, iar ATP produce energie pe măsură ce organismul are nevoie de ea. Compusul ATP este vital pentru stocarea energiei în mușchi, potrivit dcmedical.ro.

Alături de vitamina A, vitamina B12 este esențială în :

- Menținerea membranelor mucoase din sistemul digestiv

- Menținerea sănătății ochilor, a nervilor, a mușchilor și a pielii

- Absorbția și activarea fierului, a acidului folic și a vitaminelor B1, B3 și B6

- Prevenirea apariției cataractei

- Menținerea unui ficat sănătos

- Transformarea triptofanului în niacină, un aminoacid

- Producția de hormoni de către glandele suprarenale

- Dezvoltarea fătului, în special în zonele în care deficiența de vitamine este frecventă

Unele cercetări sugerează că vitamina B2 ar putea ajuta la prevenirea cataractei și a migrenelor, potrivit Medical News Today. Alte studii au constatat că, la copiii cu autism, suplimentele de vitaminele B2, B6 și magneziu par să reducă nivelurile de acizi organici anormali din urină.

Alimente 

- Carne, pește și produse lactate 

- Păsări de curte, cum ar fi curcanul, puiul, precum și ăn carnea de vită, rinichii și ficatul

- Ouă

- Ciuperci

- Anghinare

- Avocado

- Legume crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, spanac

- Pătrunjel

- Dovlecei

- Salvie

- Ardei Cayenne

- Coacăze

- Sparanghel

- Cereale îmbogățite

- Fasole Lima, fasole navy și mazăre

- Cartofi dulci

- Nuci

- Pâine integrală, pâine îmbogățită și tărâțe de grâu

- Extract de drojdie

Întrucât este solubilă în apă, prin gătirea alimentelor, aceasta se pierde, mai ales prin fierbere. Esate de preferat prepararea produselor la aburi. 

Necesar pentru organism

Potrivit Oregon State University, doza zilnică recomandată (RDA) de vitamina B2 pentru bărbații cu vârste de peste 19 ani este de 1,3 mg/zi, iar pentru femei, de 1,1 mg/zi. În timpul sarcinii, femeile ar trebui să aibă 1,4 mg/zi, iar atunci când alăptează, 1,6 mg/zi.

Deficit de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 este destul de probabil deoarece organismul uman o elimină continuu, nereușind să o stocheze.

Există ouă tipuri de deficiență de riboflavină:

- Deficiența primară de riboflavină se întâmplă atunci când dieta persoanei este săracă în vitamina B12.

- Deficitul secundar de riboflavină apare întrucât sistemul digestiv nu o poate abrorbi corespunzătoar, nu o poate folosi ori este excretată prea repede. 

Deficitul de riboflavină este cunoscut și sub numele de ariboflavinoză.

Simptome 

Lipsa vitaminei B2 poate duce la afte bucale, buze crăpate sau roșii, piele uscată, inflamația mucoasei gurii, inflamația limbii, cheilită unghiulară, sau fisuri la colțurile gurii, dureri în gât, anemie feriprivă, fotosensibilitatea ochilor, mâncărime, lăcrimare, înroșire. 

Persoanele care consumă cantități excesive de alcool prezintă un risc mai mare de deficiență de vitamina B12.

Atenție!

În mod normal, vitamina B12 este considerată sigură. Un supradozaj este puțin probabil, întrucât organismul poate absorbi până la circa 27 mg de riboflavină și expulzează orice cantitate suplimentară în urină.

Cercetătorii de  la University of Maryland Medical Center (UMM) notează că o cantitate foarte mare de vitamina B12 poate duce la mâncărimi, amorțeală, arsuri sau înțepături, urină galbenă sau portocalie și sensibilitate la lumină.

×
Subiecte în articol: b12 vitamina energie riboflavina