x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Soarele ne da foc la piele

Soarele ne da foc la piele

de Oana Antonescu    |    14 Iun 2005   •   00:00
Soarele ne da foc la piele

Soarele puternic al lunilor de vara ne poate aduce multe necazuri daca nu ne protejam pielea. Unele dintre cele mai neplacute urmari ale expunerii la soare sunt arsurile. "Persoanele care stau prea mult la soare fara a se proteja si hidrata corespunzator pot acuza insolatii, deshidratari si arsuri. Pentru acestea din urma, masurile primitive de prim-ajutor nu sunt intotdeauna si cele mai eficiente", ne informeaza doctorul Constantin Olteanu, medic specialist in medicina de urgenta la Spitalul Floreasca.

In functie de intensitatea razelor solare, de tipul de piele si de durata expunerii, arsurile sunt de grade diferite. Astfel, cele mai comune sunt arsurile de gradul I: pielea inrosita. Arsurile de gradul II se manifesta prin flictene - basicute pline cu lichid incolor (arsuri de gradul II A) sau hemoragice (II B). Cele mai grave arsuri provocate de expunerea la soare sunt de gradul III, asemanatoare celor cauzate de foc si substante chimice care trec prin piele si ajung la tesutul subcutanat.

Fugiti de ultraviolete!


Indiferent cat de grava este arsura, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa intrerupem expunerea la soare. Victima va fi dusa intr-un loc racoros si ferita de razele ultraviolete. Pasul 2: spalam arsura cu apa rece sau comprese reci. Regula este valabila atat pentru piele inrosita, cat si pentru pielea cu basicute. "Toate celelalte metode precum faina, cerneala, iaurtul, otetul nu au nici o eficienta. Nici solutiile care contin alcool nu sunt bune pentru ca produc vasodilatatie si accentueaza iritarea si usturimea", aflam de la medicul Constantin Olteanu. Senzatia de usturime pe care o avem cand pielea este rosie se poate ameliora aplicand o crema hidratanta, dar acest lucru se va face numai dupa ce ea a fost "racorita" in prealabil cu comprese reci. Pentru arsurile de gradul III nu se pot face prea multe. Victima trebuie transportata de urgenta la medic pentru ingrijire de specialitate. "Prevenirea este cea mai buna metoda de a scapa de arsuri. Folositi creme antisolare si evitati expunerea indelungata la soare, la ore nepotrivite", ne sfatuieste doctorul Olteanu.

Metode pentru calmarea durerilor provocate de arsuri

Un bun tratament pentru arsuri il constituie compresele reci. Numai cu ajutorul lor vom scapa de senzatia de usturime si vom ameliora durerile. Pentru pielea inrosita sau cu flictene folositi cremele hidratante si racoritoare. Aceasta numai dupa ce ati racorit pielea cu comprese!

×