x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Somnul fereşte colonul de cancer

Somnul fereşte colonul de cancer

17 Feb 2011   •   19:01

Cercetătorii americani au observat că persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe nopte au cu 50% mai multe şanse să facă adenom colorectal, informează CBS pe site-ul său. Aceste tumori benigne sunt adeseori precursorii cancerului de colon, devenind maligne dacă nu sunt tratate la timp.

Alte boli asociate privării de somn sunt obezittea, diabetul şi bolile cardiovasculare.

Specialistul David Barron, fost director în cadrul Centrului Medical UCLA din Santa Monica, a explicat într-o emisiune transmisă de CBS că studiile recente arată că riscul este cu atât mai “semnificativ”, cu cât persoanele care dorm puţin noptea au avut în familie un o rudă de gradul I care a suferit de cancer de colon.  Barron a avertizat de asemenea că nu există simptome fizice evidente, care pot fi recunoscute uşor în cazul cancerului de colon, cea mai sigură investigaţie medicală pentru detectarea acestei boli fiind colonoscopia.

Dar cancerul de colon poate fi prevenit în primul rând printr-o alimentaţie bună, sănătoasă. Medicii recomandă, în principiu, evitarea meselor la ore târzii, înainte de culcare, pentru că în timpul somnului metabolizarea este mai lentă, ca de altfel mai toate funcţiile organismului. Alimentele insuficient digerate fermentează în zona colonului, producând multe toxine care se acumulează acolo şi produc presiune asupra pereţilor acestui organ. Din motive asemănătoare, nici porţiile de mâncare nu trebuie să fie mari. Mai bine mâncaţi de mai multe ori pe zi, decât să ingeraţi dintr—odată o cantitate mare de alimente.

Afinele şi toată gama fructelor de pădure pot face minuni în prevenirea apariţiei cancerului de colon. Afinele conţin un antioxidant foarte puternic, pterostilben. Şi alte fructe, între care citricele, fructele topicale, strugurii şi pepenii sunt bune împotriva cancerului, cerealele integrale, legumele cu frunze, dar şi rădăcinoasele. Evitaţi consumul predominant de grăsimi animale şi de alimente care conţin colesterol.

×