x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate South Beach, o dieta in voga

South Beach, o dieta in voga

de Andrada Floria    |    Sebastian S. Eduard    |    07 Mar 2006   •   00:00
South Beach, o dieta in voga
METODE DE SLABIT
n exclusivitate, in Romania, doctorul american Arthur Agatston dezvaluie intr-un interviu acordat Jurnalului de Sanatate secretele dietei South Beach. Aceasta dieta a devenit populara in foarte scurt timp in Statele Unite si este apreciata chiar si de vedete de la Hollywood. Dieta se bazeaza pe o alimentatie sanatoasa si poate fi adoptata ca regim de viata.

Ce este dieta South Beach? Care sunt etapele?
Dieta South Beach se bazeaza pe principiul consumului de carbohidrati benefici, grasimi sanatoase, alimente bogate in substante nutritive, surse de proteine fara grasime si fibre din plin. Aceasta dieta nu este lipsita nici de carbohidrati, nici de grasimi.
Dieta South Beach are trei etape: Prima faza este cea mai stricta, pentru ca va ajuta sa scapati de poftele alimentare nesanatoase. Timp de doua saptamani nu veti manca deloc paine, orez, paste, cartofi sau produse de patiserie. In aceste doua saptamani, ar trebui sa slabiti intre 3,5 si 6 kg, iar cea mai mare parte a grasimii va disparea din zona centrala, adica din jurul taliei. In faza a doua veti reintroduce treptat anumiti carbohidrati benefici, cum sunt fructele, painea din cereale integrale, pastele integrale si cartofii dulci (batati). In faza a treia ati ajuns la greutatea ideala, dar important este ca dieta sa se bazeze pe alimente bogate in fibre, proteine de buna calitate (carne slaba, peste), fructe si legume, cereale integrale, lactate degresate, ulei de masline. Daca reusiti sa respectati dieta, compozitia sangelui dumneavoastra va fi mult imbunatatita. Nu exista o lista de alimente potrivite sau nepotrivite pentru faza a III-a. Asadar, daca doriti sa consumati un anumit aliment, puteti pur si simplu sa va bucurati de el.

Cui se adreseaza aceasta dieta si cui nu ii este recomandata?
Dieta South Beach este un mod de alimentatie pentru toata viata, astfel incat absolut oricine poate beneficia de ea.

Copiii pot sa tina aceasta dieta? Dar oamenii in varsta?
Copiii nu ar trebui sa tina regimuri, dar ar trebui sa consume multe fructe, legume, cereale integrale si sa faca multa miscare. In ceea ce-i priveste pe oamenii in varsta, dieta South Beach este un mod de alimentatie foarte sanatos pentru tot restul vietii lor.

Regim de viata


Cata vreme ar trebui tinuta aceasta dieta?
Acesta este mai mult un stil de viata decat o dieta, astfel ca poate fi respectat in mod permanent.

Cat este de importanta parerea medicului nostru personal in ceea ce priveste adoptarea acestei diete? Putem sa ne ghidam doar dupa cartea dumneavoastra?
Medicii din Statele Unite au acceptat aceasta dieta in marea lor majoritate, precum si principiile care stau la baza ei. Multi dintre medici chiar ii ajuta cu sfaturi pe pacienti in ceea ce priveste aplicarea principiilor dietei si ii ajuta sa slabeasca si sa previna bolile cardiovasculare.

Care sunt alimentele interzise in cursul dietei?
Numai in prima faza exista alimente interzise, cum sunt: bomboanele, prajiturile, biscuitii, inghetata, zaharul sau alcoolul de orice fel. Dar, repet, acestea sunt interzise doar doua saptamani.

Este posibil ca o persoana care a tinut dieta South Beach sa ajunga la un dezechilibru al organismului? Exista efecte secundare?
Dieta South Beach este echilibrata. Nu exista nici un fel de efecte adverse ca urmare a unei alimentatii sanatoase.

Slabesti 3,5-6 kg


Cat poate cineva sa slabeasca cu dieta South Beach?
In cursul primei faze, se poate slabi intre 3,5 si 6 kg, dar in cea de-a doua faza se poate slabi oricat de mult, atat cat isi doreste fiecare, pana la atingerea greutatii optime. Acest lucru difera de la o persoana la alta.

Care este diferenta intre dieta conceputa de dumneavoastra si alte diete celebre in acest moment (de exemplu, dieta Atkins)?
Cu exceptia primelor doua saptamani, South Beach nu este o dieta saraca in carbohidrati, ca in cazul dietei Atkins. Principiul este clar: consum de carbohidrati benefici (fructele, legumele si cerealele integrale) si grasimi sanatoase (peste). Nu este incurajat consumul de grasimi saturate sau grasimi trans (din maioneza, snacks-uri, chips-uri, produse de patiserie), care provoaca afectiuni cardiovasculare. In respectarea acestei diete, cat este de importanta ambitia (si uneori incapatanarea)?

Dar exercitiile fizice?
Cel mai important lucru in respectarea acestei diete este intelegerea principiilor pe care se bazeaza. Gradul de angajare al persoanei poate adesea sa depinda de alimentele disponibile si de faptul ca ii place sau nu sa gateasca. De altfel, pentru cineva care calatoreste mult sau mananca la restaurant este o provocare ceva mai mare si necesita mai multa hotarare pentru a respecta regimul.
Activitatea fizica este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii organismului, alaturi de un program de alimentatie sanatoasa. Insa nu putem toti sa mergem la o sala de sport, asa ca si o plimbare zilnica de cel putin o jumatate de ora este benefica. De asemenea, exercitiile cu greutati usoare, practicate zilnic sunt de mare ajutor.

Ce parere aveti despre suplimentele nutritive si cat de importante sunt acestea intr-o dieta?
Cu exceptia uleiului de peste, cel mai bine este sa preluam substantele nutritive din alimente. Suplimentele alimentare sub forma de tablete nu sunt echivalente cu substantele nutritive care se gasesc in alimente.

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac persoanele care incep un regim?
Faptul ca atunci cand si-au atins scopul se intorc la vechile obiceiuri alimentare. Dieta South Beach trebuie integrata in viata de zi cu zi. Desi sunt acceptate abaterile ocazionale, este foarte importanta schimbarea definitiva a modului de alimentatie.

CARTE. Medicul cardiolog Arthur Agatston nu si-a propus sa creeze un regim de slabire. Initial, intentia sa a fost de a-si ajuta pacientii sa se fereasca de atacurile de cord si de cele cerebrale. Pacientii sai nu se simteau prea bine urmand dietele obisnuite, recomandate de American Heart Association. Ei se ingrasau din ce in mai tare, iar compozitia sangelui lor se inrautatea. Astfel a aparut cartea"South Beach Diet", care a dat rezultate uimitoare in cazul pacientilor dr. Agatston. Kilogramele in plus s-au topit, iar analizele sangelui s-au imbunatatit considerabil. Dr. Agatston si-a prezentat concluziile la intrunirile nationale ale American College of Cardiology si American Heart Association. Dieta South Beach este un mod sanatos de viata, care incurajeaza oamenii sa consume o mare varietate de alimente bogate in substante nutritive, fibre, proteine fara grasime, precum si produse lactate degresate, cereale integrale, fructe si legume si uleiuri benefice, asa cum este cel de masline. Cartea "Dieta South Beach" a fost lansata de curand si in Romania, de Editura "Curtea Veche".
×