x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Stai mult la birou? Iată riscurile la care te expui!

Stai mult la birou? Iată riscurile la care te expui!

29 Mar 2024   •   15:15
Stai mult la birou? Iată riscurile la care te expui!

Calculatorul și internetul sunt nelipsite din viața noastră, atât acasă, cât și la serviciu. Munca la birou implică aproximativ 40 de ore sau chiar mai multe pe săptămână de stat pe scaun. Chiar dacă inițial munca de birou pare a fi mai confortabilă comparativ cu munca fizică, aceasta îți poate afecta destul de mult sănătatea. Citește în continuare și află care sunt riscurile la care te expui și cum poți să le diminuezi efectele asupra sănătății tale.

Durerea de spate

Postura incorectă la birou este cea mai des întâlnită problemă cu care se confruntă persoanele care muncesc multe ore pe zi. Menținerea unei poziții ergonomice poate fi dificil de realizat la serviciu, deoarece mobila este comandată cu aceleași dimensiuni, care nu sunt potrivite pentru toate persoanele, ca urmare a faptului că au înălțimi diferite. Aplecarea capului în față, strângerea umerilor, spatele încovoiat sunt doar câteva dintre pozițiile vicioase care apar la persoanele ce petrec mult timp la birou. În timp, acestea determină durere cronică de spate și mușchi tensionați.

 

Poți diminua aceste efecte prin utilizarea unui scaun reglabil cu suport lombar care să mențină spatele drept și brațele flexate la aproximativ 90 de grade. Plasează monitorul la o distanță de aproximativ 40 de centimetri, astfel încât partea superioară a monitorului să fie pe aceeași linie cu fruntea.

Tromboză venoasă profundă

Statul pe scaun împiedică întoarcerea sângelui venos de la nivelul membrelor inferioare. Astfel, sângele stagnează, iar riscul de formare al trombilor (cheagurilor de sânge) crește semnificativ. În acest mod se formează tromboza venoasă profundă.

 

Poți evita această afecțiune prin ridicarea de pe scaun la fiecare 30 de minute și efectuarea unor mici plimbări sau a unor exerciții. De asemenea, în timpul conversațiilor telefonice, stai în picioare sau efectuează câteva exerciții pe loc. Dacă deja te confrunți cu tulburări de circulație, poți întreba medicul ce suplimente alimentare te ajută. Unul dintre acestea este Naturalis Diolex, care are în compoziția sa substanțe active care favorizează circulația.

Ochi obosiți

Menținerea ochilor orientați spre ecranul laptopului este foarte obositoare. Cele mai multe persoane se confruntă cu senzația de ochi uscați, ca urmare a scăderii secreției lacrimale. De asemenea, ochii obosiți se asociază frecvent și cu durerea de cap.

 

Pentru a preveni disconfortul ocular, ia pauze la fiecare 20-30 de minute. Poți închide ochii pentru 1-2 minute sau poți efectua diferite exerciții, precum:

  • rotește ochii în sensul acelor de ceasornic, apoi invers;
  • privește în sus, jos, stânga, dreapta;
  • după câteva minute de privit la laptop, mută privirea pe un obiect îndepărtat.

Boli cardiovasculare

Cei care lucrează la birou sunt adesea persoane sedentare, care nu efectuează foarte multă mișcare. Cel mai frecvent efect neplăcut al sedentarismului este reprezentat de dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Printre cele mai întâlnite boli se află hipertensiunea arterială și ateroscleroza.

 

Prevenirea bolilor cardiovasculare poate fi realizată prin efectuarea a minimum 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Poți opta pentru diferite activități, precum:

  • plimbarea;
  • antrenamentul cardio;
  • gimnastica;
  • dansul.

Tulburări de somn

Petrecerea timpului într-un mediu cu lumină artificială contribuie semnificativ la alterarea ritmului circadian și astfel, determină tulburări de somn, precum insomnia. Aceasta poate fi prevenită prin expunerea la lumina naturală.

 

Dimineața și seara, asigură-te că mergi cel puțin 15 minute afară, sub lumina naturală. În acest mod, vei da un semnal corpului tău când este dimineață pentru a fi activ și când se termină ziua și te pregătești de somn. De asemenea, evită expunerea la ecrane cu o oră înainte de somn.

Sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este o zonă de la nivelul feței anterioare a încheieturii mâinii, pe unde trece nervul median. Persoanele care utilizează calculatorul perioade lungi de timp exercită o presiune crescută la nivelul încheieturii mâinii în timp ce folosesc tastatura sau mouse-ul. În timp, acestea vor dezvolta sindromul de tunel carpian, o afecțiune caracterizată prin durere severă.

 

Poți preveni această patologie prin:

  • menținerea mâinii într-o poziție neutră;
  • luarea pauzelor regulate;
  • efectuarea anumitor exerciții.

 

Munca la birou poate fi însoțită de multe avantaje, dar reprezintă un factor de risc pentru sănătate. Adoptă sfaturile prezentate în acest articol, efectuează exerciții fizice periodic și stabilește-ți un stil de viață echilibrat și sănătos. Ai grijă de sănătatea ta! 

 

Sursa foto: Freepik

×