x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: Dacă nu faci sport, îmbătrânești mai repede

Studiu: Dacă nu faci sport, îmbătrânești mai repede

21 Mar 2016   •   20:17
Studiu: Dacă nu faci sport, îmbătrânești mai repede
Sursa foto: shironosov/Getty Images/iStockphoto

Un regim alimentar nesănătos și lipsa exercițiilor fizice pot grăbi îmbătrânirea celulelor organismului, ducând inclusiv la accelerarea instalării bolilor asociate cu bătrânețea, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Mayo Clinic, publicat în revista Diabetes.

Cercetătorii au vrut să afle dacă exercițiile fizice pot preveni îmbătrânirea prematură a celulelor organismului și disfuncțiile metabolice, cauzate de un regim de tip fast food. Au testat acest lucru pe șoareci de laborator. Un grup a consumat o dietă normală iar celălalt grup o dietă nesănătoasă, cu alimente pline de grăsimi saturate și colesterol, plus băuturi îndulcite cu zahăr, ca în cazul alimentelor fast-food.

Șoarecii care s-au hrănit cu astfel de alimente nesănătoase au crescut în greutate, iar grăsimea lor aproape că s-a triplat într-o perioadă de 4 luni. Majoritatea grăsimii s-a acumulat în zona de mijloc a corpului lor, în jurul organelor interne, așa cum se întâmplă și în cazul obezității, în rândul oamenilor. Pe de altă parte, atunci când acești șoareci au început să facă exerciții, sănătatea li s-a îmbunătățit. De asemenea, în cazul celor care au făcut în mod constant exerciții, chiar dacă au consumat alimente nesănătoase, numărul celulelor îmbătrânite a fost mai mic decât în cazul celor care nu au făcut mișcare.

Cercetătorii cred că lipsa mișcării și o dietă nesănătoasă pot accelera îmbătrânirea, nu doar la nivel clinic, care se poate observa, ci mult mai în profunzime, la nivel biologic și celular.

 

 

 

×