x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Teama de întuneric. Motivele apariției și metode de tratament

Teama de întuneric. Motivele apariției și metode de tratament

01 Aug 2024   •   20:00
Teama de întuneric. Motivele apariției și metode de tratament

Teama de întuneric, numită nictofobie, apare atât la copii, cât și la adulți. Deși nu i se acordă prea multă atenție, aceasta poate duce la simptome neplăcute care afectează calitatea vieții.

Frica de întuneric se manifestă mai ales în copilărie, între 6 și 12 ani, dar poate și continua la vârsta adultă. Nictofobia înseamnă o frică foarte puternică sau irațională de întuneric sau de noapte. Estimările arată că circa 50% dintre adulți se tem de întuneric, deși nu recunosc. Face parte din spectrul mai larg al anxietăților. care afectează 30% dintre adulți pe parcursul vieții. 

Dacă interferează cu activitățile din viața de zi cu zi, se recomandă examinarea sa mai atentă.  Simptomele pot fi fizice și emoționale, asemănătoare atacurilor de panică, respectiv dificultăți de respirație, apăsare în piept, tremor și o nevoie intensă de a scăpa de situație, de a se detașa de sine, și un sentiment de neputință.

Aceasta poate afecta calitatea somnului dar și rutina zilnică pentru a evita locurile întunecate, potrivit CNET.

Persoanele care suferă de tulburări de somn pot dezvolta ulterior nictofobie. Oamenii cu nictofobie pot dormi cu luminile aprinse pentru a-și atenua temerile, dar acest obicei poate îngreuna adormirea.

Cauze și metode de tratament

Teama de întuneric poate fi un instinct primar de supraviețuire, bazat pe ideea că întunericul oferă adăpost pentru prădători și trebuie evitat. Poate fi o teamă de lucrurile pe care nu le cunoști și nu le vezi.

Evenimentele stresante sau traumatice, genetica sau prezența unor părinți sau îngrijitori anxioși sau foarte protectori sunt factori care pot crește riscul de a dezvolta această fobie.

Teama de întuneric poate fi o urmare a anxietății sociale. Te poți teme că nu vei mai avea unde să te ascunzi de aceea ce este în jurul tău. 

Totodată, este posibil să prezinți un risc crescut de a dezvolta nictofobie dacă ai o anumită tulburare mintală, respectiv tulburări de panică, tulburare de anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă, depresie sau adicții, conform WebMD.

Terapia cognitivă te poate ajuta să înțelegi cauza anxietăților tale. Terapia te poate sprijini să cauți soluții pozitive sau logice în momente de panică. Te poate susține să scapi de sentimentul de jenă, pe care îl poți simți dacă ai această problemă. Poți încerca și terapia prin expunere sau tehnici de relaxare, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: nictofobie teama intuneric