x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un artist vrea să poată ţine din nou penelul în mâna acum inertă

Un artist vrea să poată ţine din nou penelul în mâna acum inertă

de Irina Munteanu    |    17 Sep 2010   •   00:00
Un artist vrea să poată ţine din nou penelul în mâna acum inertă

Picturile lui au bucurat sufletele cunoscătorilor de artă, dar şi pe cele ale unor copii cu dizabilităţi, pe care i-a ajutat să evadeze din condiţia lor cu ajutorul pensulei şi al culorilor. Acum, Bogdan Mihai Radu are nevoie de ajutor, ca să-şi recapete sănătatea şi să poată să ne bucure din nou. La începutul lunii august, Bogdan a avut o infecţie; a mers la spital şi, după ce l-au consultat şi i-au făcut analize, doctorii i-au prescris un tratament puternic cu antibiotice, în urma căruia starea lui Bogdan s-a ameliorat.

Dar au rămas amorţelile la mâini şi la picioare, agitaţia, ameţelile, stările de vomă. Însă, cum acestea nu erau permanente şi nici foarte intense, nu s-a îngrijorat. Dar la 21 august, când a realizat că starea i se înrăutăţeşte de la o oră la alta, s-a prezentat la Spitalul Universitar din Bucureşti. Acolo i s-au făcut din nou analize de sânge, un consult general, o puncţie lombară, apoi i s-a pus diagnosticul: "poliradiculonevrită acută", o boală rară care afectează nervii şi provoacă paralizia membrelor. Conform datelor din literatura medicală, în 85% dintre cazuri, recuperarea este totală în 6-12 luni. La celelalte 15% dintre cazuri, recuperarea este incompletă; rămân sechele mai mult sau mai puţin grave.

Echipa de doctori de la Spitalul Univesitar, secţia Neurologie, i-a explicat lui Bogdan că are nevoie de un tratament îndelungat, care implică multe proceduri şi investigaţii necesare pentru tratarea completă, până la vindecare. Recuperarea finală poate dura luni bune. A fost internat imediat şi a avut şansa să intre într-un program special de tratament, fiind cel mai tânăr pacient din spital diagnosticat cu această boală. Timp de cinci zile i s-a administrat intravenos imunoglobulină umană normală, ale cărei costuri sunt suportate de stat. Un singur flacon costă 2.800 lei, iar în acest moment nu se ştie dacă această procedură va trebui sau nu repetată. Pe lângă imunoglobulină, zilnic i-au fost administrate medicamente suplimentare, plătite de Bogdan. După prima fază va avea nevoie de alte investigaţii şi analize, dar şi de recuperare prin gimnastică medicală. Simultan i se vor administra vitamine şi alte medicamente pentru întărirea sistemului imunitar.

La terminarea tratamentului cu imunoglobulină umană, Bogdan va fi supus unui nou set de analize şi unui test cu ultrasunete, destinat explorării arterelor şi venelor, pentru a se stabili stadiul bolii. Pe lângă acest test trebuie investigate leziunile cerebrale, anormale pentru vârsta lui. Pentru aceasta, pacientul va trebui mutat la un alt spital specializat şi dotat cu aparatura necesară pentru continuarea investigaţiilor.

Probabil va ajunge la Spitalul Baltazar, specializat în tratarea problemelor neurologice. Cu ajutorul aparaturii de aici, medicii îi vor face scanări de tip RMN. I se vor face, de asemenea, şi alte analize. Iar toate costurile acestor investigaţii şi intervenţii vor trebui suportate de Bogdan.
"Cazul lui este disperat. Singura lui sursă de venit este pictura. Tratamentul şi recuperarea pot dura un an sau doi, iar Bogdan îşi cumpără absolut toată medicamentaţia, cu excepţia flacoanelor de imunoglobulină umană, care i-au fost administrate gratuit printr-un program special plătit de Guvern. Acum el chiar are nevoie de noi toţi, de sprijin moral şi material, din partea tuturor oamenilor de bine, care cred în el şi doresc să se vindece", spune Dana Ihora, managerul lui Bogdan.

"Împreună cu cei de la Palatul Ghika, ne ocupăm de organizarea a două evenimente de caritate pentru strângerea de fonduri pentru tratamentul lui. Primul va avea loc la data de 1 octombrie 2010, când va fi lansată expoziţia colegilor lui, care donează tablouri, fotografii şi alte obiecte de artă. La acest eveniment va avea loc şi un concert susţinut de Tudor Chirilă. Cel de-al doilea eveniment va fi Balul de Caritate, "Bucureştiul D'Altădată", unde se vor vinde prin licitaţie lucrările donate pentru sănătatea lui Bogdan. Balul de Caritate se află la prima ediţie; vor cânta în scop caritabil pentru Bogdan sopranele Irina Iordăchescu, Jezebel şi Irina Sârbu, cât şi tenorii Hector Lopez şi Mario Vasiliu", explică Dana Ihora.


Ajutaţi-l pe Bogdan!

Părinţii lui Bogdan sunt pensionari; mama are o pensie de 400 de lei, iar tatăl lui o pensie de 1.000 de lei.
Pentru cei care doresc să facă donaţii, conturile, deschise pe numele Bogdan Mihai Radu, sunt următoarele:
Raiffeisen Bank:
RO 78RZBR00 000 600 1066 9959 (RON)
RBS (Royal Bank of Scotland, fosta banca ABN AMRO):
RO15 ABNA 0000 0010 0151 8365 (RON)
EUR15 ABNA 0000 0010 0151 8365 (EUR)
BCR:
RO02 RNCB 008 1109 4587 10002 (EUR)
RO29 RNCB 008 1109 4587 10001 (RON)
RO72 RNCB 008 1109 4587 10003 (USD)

×
Subiecte în articol: pagina de suflete