x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un endo-microscop minuscul ar putea depista formarea celulelor canceroase la sân

Un endo-microscop minuscul ar putea depista formarea celulelor canceroase la sân

29 Oct 2022   •   22:30
Un endo-microscop minuscul ar putea depista formarea celulelor canceroase la sân

Un endo-microscop minuscul ar putea depista formarea celulelor canceroase la sân. Dispozitivul cu un diametru mai mic de 1 mm este proiectat să fie introdus în corp și să genereze imagini ale țesuturilor cu o "viteză fără precedent”.

Un microscop minuscul care poate fi manevrat prin spații mici din interiorul corpului în timpul unei intervenții chirurgicale ar putea accelera tratamentul cancerului de sân, potrivit oamenilor de știință care l-au creat.

Experții de la Imperial College din Londra au dezvoltat un endo-microscop cu un diametru mai mic de 1 mm - aproximativ cât lățimea a 25 de fire de păr uman - și este conceput pentru a fi introdus în corp pentru a oferi imagini ale țesuturilor și organelor, notează The Guardian.

Dispozitivul poate reda imagini din interiorul țesutului cu o "viteză fără precedent", a declarat echipa.

Speranța este că endo-microscopul - dezvoltat de Dr. Khushi Vyas și colegii săi - va ajuta chirurgii să identifice celulele canceroase de o sutime de milimetru, cu o viteză mult mai mare decât metodele tradiționale.

Acesta ar contribui la reducerea necesității unor operații ulterioare pentru a îndepărta celulele canceroase care anterior nu au fost observate, a declarat echipa.

Instrumentul ar ajuta, de asemenea, în cazul operațiilor de conservare a sânilor, în care chirurgul îndepărtează cancerul, lăsând cât mai mult sân normal posibil.

În prezent, până la 20% dintre pacientele tratate prin chirurgia de conservare a sânilor au nevoie de astfel de operații.

Utilizarea dispozitivului ar ajuta chirurgii să identifice foarte rapid și precis țesuturile suspecte din jurul tumorilor, endo-microscopul putând genera până la 120 de cadre pe secundă.

Cercetătorii au folosit sistemul pentru studii preliminare pe țesuturi canceroase umane și testează utilizarea acestuia de către chirurgi și patologi pe eșantioane de laborator de țesut canceros.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: endo-microscop