x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un vaccin împotriva HIV în teste clinice pe voluntari, la Marsilia

Un vaccin împotriva HIV în teste clinice pe voluntari, la Marsilia

de Agerpres    |    30 Ian 2013   •   10:43
Un vaccin împotriva HIV în teste clinice pe voluntari, la Marsilia
Sursa foto: Chris Leachman/Getty Images/iStockphoto

Un vaccin împotriva HIV va intra în curând în teste clinice, pe voluntari umani, la o clinică din Marsilia, în sudul Franţei, oferind noi speranţe în lupta împotriva virusului care declanşează temuta maladie SIDA, informează Agerpres.

Pentru această etapă de teste clinice au fost selectaţi 48 de pacienţi seropozitivi voluntari, însă înainte de începerea testării medicii îndeamnă la prudenţă.

"Nu este vorba de sfârşitul ameninţării SIDA", avertizează profesorul Erwann Loret, care organizează aceste teste. În cazul în care se va dovedi un succes, noul vaccin va înlocui triterapia care are efecte secundare puternice, potrivit AFP.

"În această perioadă, în lume sunt testate 25 sau 26 vaccinuri împotriva HIV", a precizat şi Prof. Jean-François Delfraissy, directorul Agenţiei Naţionale franceze de Cercetare asupra SIDA (ANRS). "Trebuie să fim prudenţi cu privire la mesajul pe care-l transmitem pacienţilor şi marelui public", a mai adăugat el.

"Ţinta este o proteină denumită Tat", de la "transactivare", a completat Prof. Erwann Loret care a prezentat de la un spital din Marsilia detaliile testului clinic autorizat la 24 ianuarie de Agenţia Naţională franceză pentru Securitatea Medicamentelor (ANSM).

Această proteină joacă rolul "de a incapacita protecţia organismului în faţa celulelor infectate", explică profesorul. Organismul seropozitivilor nu poate recunoaşte şi nici neutraliza celulele infectate, iar vaccinul vizează tocmai acest lucru.

Primele rezultate ale testelor sunt aşteptate peste aproximativ 5 luni. Voluntarii vor fi vaccinaţi de 3 ori, la interval de câte o lună, după care vor întrerupe celelalte forme de terapie timp de 2 luni. "Dacă după aceste 2 luni nivelul viral din sânge este indetectabil", noul vaccin va îndeplini criteriile stabilite de Onusida, conform Prof. Loret.

În 2011, la nivel mondial, existau 34 de milioane de purtători ai virusului HIV, iar 2,5 milioane de persoane s-au contaminat cu acest virus. De la descoperirea acestui virus, aproximativ 1,8 milioane de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza SIDA, totalul victimelor depăşind 30 de milioane, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: vaccin hiv sida virus