x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate VB6, o nouă dietă de slăbit

VB6, o nouă dietă de slăbit

de Magda Marincovici    |    27 Oct 2013   •   17:54
 VB6, o nouă dietă de slăbit
Până la ora 18:00, mănânci legume, fructe şi cereale

VB6: vegan before 6 pm. Este un regim alimentar conceput şi promovat de un cronicar de gastronomie de la New York Times.

Acest regim presupune a mânca exclusiv fructe, legume şi cereale până la ora 18:00 şi a pregăti din acestea meniul preferat. Această metodă de a slăbi aparţine lui Mark Bittman, jurnalist de gastronomie la New York Timesc, autor al volumului “"How To Cook Anything".

Mark Bittman (63 de ani), el însuşi un gurmand, a fost diagnosticat, precoce, cu diabet. Medicul jurnalistului i-a prescris mai multe medicamente şi chiar o intervenţie chirurgicală. Dar una dintre cunoştinţele lui Bittman l-a sfătuit să adopte un regim alimentar special, vegan, pentru a evita operaţia. Şi Bittman s-a lăsat convins. El a decis să dea curs sfatului dat de amicul lui, însă doar pe jumătate. Bittman se hrăneşte ca un vegan până la ora 18:00, excluzând din alimentaţie orezul, pastele, junk food şi alcoolul. Cucest regim alimentar s-a stă la masa de aproape şapte ani. Bittman a pierdut peste 13 kilograme, ceea ce l-a ajutat să revină la nivelul normal al colesterolului şi al zahărului din sânge.

Desigur se pune întrebarea dacă aceasta este soluţia sănătoasă de a elimina kilogramele suplimentare. Raphaël Gruman, nutriţionist la revista Grazia, care publică un articol consacrat acestei diete, mărturiseşt că nu este un fan al acestui regim chiar dacă el nu este asociat în mod evident cu nişte riscuri pentru sănătate. Dar echilibrul alimentar este important de-a lungul întregii zile, nu doar în cazul unui meniu.  Astfel, a  ingera la cină proteine compensează alimentaţia tip vegan din timpul zilei. Totuşi, scăderea în greutate nu este într-adevăr eficientă, deoarece în teorie trebuie să mănânci light şi la cină, îpentru că noaptea se stochează cel mai uşor caloriile, explică Raphaël Gruman. În opinia acestuia, ideal est să ai un mic dejun consistent şi nu o cină consistentă, întrucât în timpul zilei, în organismul nostru este produs un hormon care e capabil să proceseze alimentele bogate în colesterol. Aşadar – spune nutriţionistul Gruman -  este recomandat să mâncăm dimineaţa alimentele grase. Metoda urmată de Bittman ar trebui, deci, să fie inversă: un mic dejun şi un prânz cu alimente ce conţin proteine şi o cină ce respectă principiile dietei vegan. Aceasta ar fi regimul cel mai bun de slăbit în mod sănătos. Dar şi “inversă”, metoda Bittman de a slăbi ar trebui limitată în timp, respectiv la o lună, cel mult trei. “Apoi, ar trebui să se revină treptat la o alimentaţie normală, deoarece există riscul de a lua din nouă în greutate. Şi mai trebuie reţinut că acest regim – ca de altfel toate dietele severe – nu sunt recomandate adolescenţilor, întrucât le poate bloca procesul de creştere.

×