x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Voda intre halbe si mititei

Voda intre halbe si mititei

de Florin Condurateanu    |    10 Dec 2005   •   00:00
SA NU-I FIE DE DEOCHI DE VIATA!
Multe patanii se petrec in spatele aparatului de filmat, unele nostime, altele mai deochiate, si e un privilegiu sa le auzi povestite de fermecatori actori care le istorisesc cu un har nebun.
Dintre marii povestitori ai nostimatelor petrecute in "spatele" peliculei se numara Florin Piersic, Ion Besoiu, Sebastian Papaiani cei care si dintr-o mica intamplare fac o veritabila demonstratie de har al povestirii. Actorii sunt rostitorii cu arta ai cuvintelor. Dar tocmai lor cu atata mestesug in vorbire li se intampla uneori sa brambureasca cuvintele. Iata ce a patit una din vedetele ecranului, Ion Besoiu: Juca concomitent in doua filme, asa ca, intr-una din zile pana in pranz a filmat in imprejurimile Ploiestiului pentru una din pelicule, iar apoi in graba mare a sarit intr-un tren care l-a dus tocmai la Gura Humorului, unde a doua zi inca din zori se turnau scene dintr-un film istoric in care Besoiu juca rolul lui Voda. A ajuns Besoiu catre seara in Gura Humorului, dar la hotel nu si-a gasit actorii colegi. L-a indrumat receptionerul hotelului catre Gradina de vara din capatul strazii, unde ceilalti actori sositi mai devreme se dusesera sa se cinsteasca cu o gura de alcool si cu niscaiva frigarui. Cand Besoiu a intrat in Gradina de vara a zarit o masa plina de veselie, tronand in capul mesei maestrul George Calboreanu, iar in jurul maestrului fiind si alte figuri importante ale scenei, George Maruta, Furdui etc. In jurul lor niste gramezi mari de mici aburind si halbele cu bere infoiate cu spuma atragatoare. Au stat si s-au ospatat pana catre miezul noptii, cand Besoiu obosit si dupa filmarea de dimineata i-a anuntat pe colegi ca se duce la culcare. L-au ironizat mesenii: "Tu esti Voda maine, normal ca trebuie sa te odihnesti. Noi astia cu alte roluri ramanem la un carnacior si o halba!"

A doua zi s-au impotmolit filmarile caci se umpluse cerul de nori. Plaiesii, soldatii Moldovei asteptau in curtea manastirii sa iasa o raza de soare si sa le vorbeasca din cerdac Voda - Ion Besoiu. Numai ca soarele se incapatana sa apara, asa ca Besoiu tot repeta tirada ce avea s-o rosteasca catre ostenii sai, care aveau si ceva nemutumiri privind lipsa pamanturilor. In momentul in care norii au eliberat cateva minute cerul, a inceput o forfota nebuna pentru a se profita de soare si a se filma scena cu Voda si plaiesii.

Isi drege Ion Besoiu vocea si li se adreseaza majestuos ostenilor din curtea manastirii. Numai ca in graba mare Voda - Ion Besoiu nu spune replica: "Osteni, ridicati jalba catre Voda!" ci il ia gura pe dinainte si rosteste: "Osteni, ridicati halba catre Voda!" In loc sa-i iasa din gura cuvantul jalba a spus cuvantul halba. Un tunet de rasete s-a ridicat din curtea manastirii dar peste tot si toate radea maestrul Calboreanu, cel vestit pentru rolul lui Stefan in piesa "Apus de soare". Se prapadea de ras maestrul Calboreanu: "Mai, Ioane, ti-a ramas gandul la halbele cu bere si la mititei mai, astazi esti Voda, nu consumatorul de la carciuma din colt".

×
Subiecte în articol: pagina de suflete vodă besoiu