x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zahăr sau îndulcitori? Doctorul răspunde

Zahăr sau îndulcitori? Doctorul răspunde

de Andreea Tiron    |    19 Dec 2022   •   20:53
Zahăr sau îndulcitori? Doctorul răspunde
Sursa foto: Hepta

De câte ori nu am auzit că îndulcitorii, consumați în cantități moderate, reprezintă soluția ideală pentru a slăbi, că sunt o variantă sănătoasă, lipsită de calorii și cu gust identic cu cel al zahărului? Să fie oare acesta adevărul?

Doctorul Vasi Rădulescu, medic specialist internist și promotor al educației pentru sănătate, atrage atenția asupra consumului nelimitat de îndulcitori, despre care mulți dintre noi consideră că sunt o alternativă sănătoasă la zahăr:

"Sfat: în loc să evitați zahărul și să consumați tot felul de înlocuitori dubioși despre care nici nu cunoaștem suficient de multe lucruri, mai bine consumați zahăr în cantități mai mici dacă tot nu puteți fără „dulce”.

Cu zahărul avem experiență mare. Da, știm, are calorii multe, goale, proaste. Duce la boală. Dar problema nu e zahărul în sine, ci doza. Dacă nu depășim 20 de grame de zahăr pe zi, vom fi bine. Zahărul e procesat relativ ușor în corp, iar dacă respectăm indicațiile, mâncăm sănătos în general, facem mișcare - totul va fi în regulă.

Mulți vânează băuturi cu îndulcitori și consumă cu nemiluita pentru că îndulcitorii dau gust plăcut, unii nu au deloc calorii și automat e înlăturată teama de îngrășare. În realitate, majoritatea acestor îndulcitori sunt niște chimicale care dau peste cap sistemele de semnalizare, hormonale, de sensibilitate la dulce, de eliberare de insulină etc. ale corpului. Și mulți îndulcitori cresc riscul de diabet, boli de inimă, cerebrale etc.

De reținut: dacă nu putem să fim drastici cu zahărul și să-l eliminăm, măcar să consumăm cât mai puțin. Marea problemă e că mulți consumă chiar sute de grame de zahăr pe zi. De aici vine boala, din exces.

NU mergem pe îndulcitori crezând că sunt alternative perfecte. NU SUNT! Nici nu știm cu adevărat ce rău pot produce."

×