x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Nu te poţi opri din sughiţ? Iată cum trebuie să procedezi

Nu te poţi opri din sughiţ? Iată cum trebuie să procedezi

de Redacția Jurnalul    |    02 Sep 2023   •   07:40
Nu te poţi opri din sughiţ? Iată cum trebuie să procedezi

Sughițul este un reflex involuntar care apare atunci când diafragma, un mușchi sub forma unei plăci musculare între piept și abdomen, se contractă brusc.

Potrivit dcnews.ro, de obicei, sughițul dispare de la sine, dar există câteva tehnici pe care le poți încerca dacă te confrunți cu sughițuri persistente și neplăcute, potrivit Healthline:

Bea apă: Încearcă să bei un pahar de apă ținându-ţi respirația cât timp poți imediat după ce înghiţi. Acest lucru poate ajuta la stimularea nervului care poate inversa reflexul sughițului.

Stimulează baza limbii: Folosește o lingură sau un băț lung pentru a stimula ușor partea din spate a limbii. Acest lucru poate declanșa reflexele nervoase care să reducă sughițul.

Respirație controlată: Încearcă să controlezi ritmul respirației. Inspiră adânc și încet, apoi expiră la fel de încet. Concentrează-te pe respirație și încearcă să te relaxezi.

Presiune pe diafragmă: Poți aplica ușor presiune pe diafragmă, chiar sub coaste, cu degetele sau cu palma mâinii, și să ții apăsat timp de câteva secunde. Aceasta poate ajuta la relaxarea diafragmei și la oprirea sughițului.

Gustări amare sau acre: Consumă o felie de lămâie, o linguriță de oțet sau orice e amar sau acru, chiar şi murături. Aceste substanțe pot declanșa gusturi intense și pot întrerupe sughițul.

Distrage-ţi atenţia: Concentrează-ți atenția asupra altor activități sau discuții. Sughițul poate dispărea când altceva îți distrage atenția.

Medicamente: În cazul sughiţului persistent medicamentele pot fi o opțiune. Consultă un medic pentru a discuta despre acest lucru.

Dacă sughiţul persistă timp de mai multe ore sau devine deranjant şi obositor, sau dacă se repetă frecvent, este important să consulți un medic. Acestea pot fi semnul altor probleme medicale ascunse care ar putea necesita tratament specializat.

×
Subiecte în articol: sughit tehnici