Cereale. Fructe. Legume. Zarzavaturi. Ciuperci. Ceai verde. Ghimbir. Miere. Peste. Lactate. Vin. Apa. Sunt alimentele benefice pentru protejarea sanatatii, pentru indepartarea pericolului numit cancer, care nu ar trebui sa ne lipseasca din farfurie. Este concluzia capitolului « Armele care ne ajuta in lupta impotriva cancerului », din volumul « Nu hrani cancerul », elaborat de profesorul doctor Pavel Chirila, aparut la Editura Christiana.
● Cerealele integrale ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Datorita eficientei lor in lupta contra cancerului, cerealele sunt plasate la baza piramidei alimentelor sanatoase. Ele pot fi consumat fierte in aburi, usor rumenite sau sub forma de paine.
● Fructele sunt o sursa de "apa biologica », de minerale si vitamine, de glucide nerafinate, de polifenoli care blocheaza expansiunea tumorilor. Ele nu contin lipide fiind indicate in dislipidemii.
● Legumele sunt valoroase pentru continutul mare in proteine de calitate. Sunt indicate: * soia deoarece contine aminoacizi esentiali intr-o concentratie mai mare decat exista in carne, lipide cu procent mare de acizi grasi nesaturati (85%) * mazare datorita cantitatii mare de lizina * fasole deoarece contine o cantitate apreciabila de tirozina si lizina * broccoli pentru efectul antitumoral mai ales in zona sanului si a vezicii urinare * rosiile care diminueaza riscul de cancer gratie unei substante numite licopeina.
● Zarzavaturile asigura necesarul de celuloza cu structura fina, avand proprietatea de a scadea colesterolul, de a acoperi o parte din necesarul de apa, minerale si vitamine.
● Ciupercile sunt recunoscute pentru eficienta lor in confruntarea cu cancerul datorita principiului numit lentinan, care inhiba aromataza, enzima raspunzatoare de proliferarea tumorilor. Pentru a nu distruge principiile valoroase ale ciupercilor, acestea vor fi tratate termic foarte usor – la cuptor sau gratar -, asezonate cu ulei presat la rece si condimente. Pleurotus ostreatus sporesc capacitatea organismului de a sintetiza interferon, are efect antimicrobian si de scadere a nivelului de colesterol din sange. Sunt indicate doar de trei ori pe saptamana. Atentie! Abuzul de ciuperci "inhiba sistemul imunitar', ne avertizeaza profesorul Pavel Chirila.
● Ceaiul verde are calitati antitumorale, depurative, de tonic pentru sistemul nervos. Sunt indicate 2-3 cani de ceai verde preparat prin infuzie de 8-10 minute pentru a elibera cat mai multi polifenoli.
● Ghimbirul vine in ajutorul pacientilor care fac chimioterapiei prin reducerea senzatiei de greata.
● Mierea trebuie sa ia urgent locul zaharului, deoarece are componente valoroase – minerale, enzime, acizi organici -, are proprietati antiseptice si cicatrizante, este usor asimilata si reface rapid necesarul energetic al organismului.
● Pestele face parte din dieta cardiacilor si a suferinzilor de cancer, gratie grasimilor polinesaturate.
● Lactatele fermentate sunt o sursa suficient de sigura si naturala de flora lactobacilara. Pentru preventia si terapia cancerului suntem sfauiti sa alegem numai lactate fermentate, tocmai pentru ca au flora lactobacilara necesara revitalizarii florei saprofite intestinale, dar si pentru ca au putine lipide.
● Fibrele ajuta la eliminarea din organism a metalelor grele – plumb, arsenic, mercur, care maresc riscul de cancer. 100 g de tarate contin 48 g de fibre, in timp ce necesarul zilnic de fibre este intre 30 g si 40 g.
● Strugurii rosii contin resveratrol, substanta care este extrasa si folosita ca supliment nutritiv antitumoral.
● Apa este esentiala pentru a spori eficienta sistemului imun si absorbtia principiilor nutritive valoroase. Apa este un bun laxativ, face termoreglarea, previne glaucomul, dar mai ales asigura necesarul de oxigen la nivel celular.