x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 7 plante care te ajută să combați răceala și gripa

7 plante care te ajută să combați răceala și gripa

de Andreea Tiron    |    05 Dec 2022   •   20:29
7 plante care te ajută să combați răceala și gripa
Sursa foto: Hepta

Expunerea constantă a sistemului nostru respirator la lumea exterioară îl face vulnerabil la infecții bacteriene și virale, cum ar fi răceala comună, gripa sau tuberculoza. Totuși, atât timp cât au existat boli respiratorii, oamenii au folosit plantele medicinale pentru a le combate, cu mult succes.

Nu prea acordăm atenție sistemului nostrum respirator decât atunci când întâmpinăm probleme. Potrivit nationalgeographic.com,respirăm în medie de 22.000 în fiecare zi. Atunci cînd aceste mii de respirații devin deficitare, căutăm soluții. Unele sunt foarte la îndemână.

Iată șapte remedii naturale pentru a face față provocărilor care apar mai ales în sezonul de iarnă:

1. Astragalus

Astragalus este o plantă din familia Leguminoaselor, binecunoscută din vechime ca tonic imunitar și un aliat în lupta cu boala. Unele remedii naturale sunt folosite cel mai bine la primele semne de boală, dar astragalus funcționează cel mai bine preventiv. Studiile de laborator susțin că extractul de rădăcină de astragalus îmbunătește funcția celulelor albe din sânge, crescând nivelul de anticorpi. Astragalus poate crește, de asemenea, nivelurile de interferoni, proteine ​​care activează imunitatea ce luptă împotriva infecțiilor virale și tumorilor. Aceste beneficii ajută la prevenirea infecțiilor căilor respiratorii superioare, în special la cei predispuși la răceli și gripe. Utilizați astragalus ca ceai, capsulă sau tincture, recomandă nationalgeographic.com.

Precauție: Femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să folosească rădăcină de astragalus. Cei cu boli autoimune ar trebui să consulte medicul înainte de utilizare.

2. Echinacea

Această floare sălbatică are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Una dintre cele mai studiate ierburi, echinaceea și-a câștigat o reputație pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra sistemului imunitar. Câțiva compuși chimici din echinacea variază între cele trei specii ale plantei, părțile plantei și tehnicile de extracție: polizaharidele, glicoproteinele și alchilamidele au toate efecte medicinale care întăresc sistemul imunitar și inhibă virusurile și bacteriile. Luați doze adecvate dintr-un produs de calitate la primul semn de boală. Ingerați sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Precauție: Nu luați echinaceea dacă aveți tuberculoză, leucemie, diabet, tulburări ale țesutului conjunctiv, scleroză multiplă, HIV sau SIDA, tulburări autoimune sau o afecțiune hepatică. În cazuri rare, echinacea poate provoca reacții alergice.

3. Socul

Socul este plin de vitamina C și antioxidanți. Studiile au descoperit că siropul de soc poate ajuta la scăderea duratei simptomelor răcelii și gripei. Preparatele din fructe de soc pot reduce, de asemenea, umflarea membranelor mucoase - și astfel ameliorează congestia nazală și a sinusurilor - și pot reduce strănutul, mâncărimea și alte simptome ale alergiilor. Utilizați ca sirop sau pastile.

4. Nalba mare

Plutind în cacao fierbinte sau topindu-se peste un foc de tabără, bezelele sunt dulciurile preferate de mulți dintre noi. Aceste delicii își au de fapt rădăcinile într-un remediu natural făcut din rădăcinile și frunzele plantei Nalba mare. Planta conține polizaharide, un mucilagiu natural care calmează mucoasele iritate din cauza durerilor de gât, tuse și indigestie. De asemenea, poate calma pielea uscată, crăpată atunci când este aplicată local. Se bea sub formă de ceai sau ca infuzie.

Precauție: Niciuna.

5. Lumânărica

Frunzele și tulpinile gri-verzui ale acestei plante sunt folosite pentru a ameliora simptomele de bronșită, tuse și alte afecțiuni ale gâtului, servind atât ca expectorant, cât și ca plantă liniștitoare pentru țesuturile respiratorii iritate. Consumul de ceai din frunze sau flori de lumânărică calmează gâtul și este un remediu foarte vechi pentru problemele respiratorii. Sunt folosite diverse părți, inclusiv frunzele, florile și rădăcinile. Lumânărica are o istorie îndelungată de utilizare în scopuri medicinale și rămâne un remediu respectat în medicina pe bază de plante și astăzi. Ingerați ca o infuzie din frunze sau flori.

Precauție: Semințele de lumânărică sunt toxice și nu ar trebui să facă parte din niciun extract, capsulă sau ceai.

6. Muşcată

Pelargoniile, cunoscute în mod obișnuit sub numele de mușcate, au o tradiție puternică de utilizare medicinală în Africa. Potrivit nationalgeographic.com, Pelargonium sidoides - cunoscut în medicina modernă pe bază de plante pur și simplu ca pelargonium - a făcut de secole parte din vindecarea tradițională Zulu, Xhosa, Basotho și Mfengu. Este recomandată rădăcina pentru a ajuta la reducerea simptomelor infecțiilor respiratorii, cum ar fi tusea, răceala, durerile de gât, pneumonia, amigdalita și sinuzita acută și pentru a preveni infecțiile secundare, cum ar fi bronșita cronică. Este adesea folosit ca alternativă la antibiotice în unele dintre aceste afecțiuni. Pelargonium sidoides este vândut ca extract, pastile și tincturi.

Precauție: Unii utilizatori raportează tulburări ușoare ale stomacului, erupții cutanate și tulburări ale sistemului nervos. Evitați planta dacă luați medicamente anticoagulante

7. Cimbru

Asemenea salviei, cimbrul este una dintre numeroasele ierburi parfumate care se dublează ca medicament. Compușii aromatici ai cimbrului ajută la ameliorarea tusei, probabil în două moduri diferite. Cimbrul este antispastic și un expectorant, ceea ce înseamnă că planta nu numai că calmează tusea, ci ajută și la curățarea mucusului bronșic. Este, de asemenea, antibacterian și antiviral. Câteva dintre substanțele chimice din cimbru, inclusiv timolul și carvacrolul, sunt responsabile pentru aroma sa, efectele sale expectorante și pentru inhibarea bacteriilor, virușilor și ciupercilor. Astăzi, se recomandă cimbru pentru tuse, răceală, gripă, bronșită și astm. Planta mai este folosită și pentru tulburările digestive, deoarece cimbrul are un efect relaxant asupra mușchilor netezi ai stomacului și intestinelor. Luați ceai de cimbru la nevoie pentru tuse.

Precauție: cimbrul trebuie evitat de către cei cu afecțiuni sensibile la hormoni.

×