x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ace care iti merg la inima

Ace care iti merg la inima

01 Noi 2005   •   00:00

TERAPII COMPLEMENTARE
Nu numai prin medicamente, ci si prin acupunctura poti sa stimulezi diureza si sa mai reduci din sarcina inimii.
TERAPII COMPLEMENTARE
"Nu numai prin medicamente, ci si prin acupunctura poti sa stimulezi diureza si sa mai reduci din sarcina inimii. In cazul hipertensiunii arteriale, bolnavul isi ia medicamentele prescrise de internist sau cardiolog, iar sedintele de acupunctura il ajuta sa raspunda mai bine la tratament. Hipertensiunea esentiala la persoane relativ tinere si in primul an de la aparitie se poate trata cu destul de mult succes si numai prin acupunctura", precizeaza dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si

Homeopatie.


Creste toleranta la efort In recuperarea postinfarct nu se elimina in nici un caz medicatia daca se apeleaza la acupunctura. Sedintele de acupunctura ii cresc pacientului toleranta la efort si ii imbunatatesc circulatia sangvina. Este cunoscut ca insuficienta cardiaca se caracterizeaza prin asa-numita dispnee – respiratie greoaie. Aceste tulburari respiratorii pot fi reduse ca intensitate prin acupunctura. "In rest, tulburarile pe care noi le tratam prin acupunctura sunt cele care tin de instabilitatea neurovegetativa, de anxietate, de sindroame nevrotice. Toate acestea se manifesta si prin palpitatii, tahicardie, tulburari de ritm cardiac. Pentru ca nu au un substrat organic, pot fi tratate mai usor prin acupunctura", arata dr. Alice Popescu.

In medicina chineza, suferintele cardiace au drept cauza slabiciunea inimii sau blocarea fluxului de energie. Pentru a fi sanatos, organismul trebuie sa beneficieze de o circulatie armonioasa a energiei in toate sectoarele sale. Sedintele de acupunctura au rolul de a debloca energia. In cazul hipertensiunii, al tulburarilor de ritm cardiac se actioneaza asupra unor puncte situate in zona capului, pe spate, la incheieturile mainilor, in palma sau in ureche.

Serii de zece sedinte


In aproape orice situatie sunt recomandate serii de cate zece sedinte de acupunctura, repetate in functie de necesitati. Sedintele se fac zilnic sau o data la doua zile, iar durata unei sedinte este de aproximativ 20-30 de minute.

Intre seriile de cate zece sedinte se face o pauza de cel putin doua saptamani. Pacientul nu constientizeaza durerea cand sunt infipte acele. Analgezia indusa prin acupunctura se bazeaza pe stimularea secretiei de endorfine, care blocheaza transmiterea influxului dureros spre scoarta cerebrala si deci constientizarea lui.

In afara acupuncturii si a respectarii medicatiei, sunt si recomandari care tin de regimul de efort, de alimentatie. Sunt prescrise suplimente cu calciu, potasiu, magneziu, minerale cu rol important in functionarea muschiului cardiac.

RECOMANDARI. Acupunctura este recomandata in cazurile de stres la serviciu care provoaca tulburari de ritm cardiac. "Este posibil ca, dupa trei-patru sedinte, persoana respectiva sa nu mai aiba nimic si sa continuam terapia numai pentru consolidarea efectelor. Insa daca este vorba despre o problema veche, la o persoana in varsta, care sufera si de depresie, rezultatele se vad mai greu. Discutia cu pacientul este esentiala pentru stabilirea unui diagnostic", arata dr. Alice Popescu.
×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare